wikipedia-logo Wikipedija pokreće novu značajku za engleske čitatelje, sposobnost za stvaranje prilagođenih knjiga iz Wikipedijine velike banke slobodnog sadržaja. Zbog načina na koji su Wikipedijine slike i kopije licencirane, oni su slobodne za bilo čiji pristup i dijeljenje na ovaj način.

PediaPress je izdavač knjiga za wiki sadržaja, to je dugoročni poslovni odnos sa Wikipedijom za ispis ovih knjiga. PediaPress sada nudi knjige sa mekim koricama ali će uskoro dodati knjige sa tvrdim uvezom u svoj katalog.

Cijena svake knjige varira ovisno o broju stranica, knjige sa mekim koricama kerću se od 8,90 dolara. Korisnici također mogu jednostavno skinuti PDF knjige koju naprave.

Alati za pravljenje knjiga su ugrađeni u web stranice. Od danas, korisnici će moći vidjeti "kreiraj knjigu" gumb na print/izvoz dijelu lijevog sidebar-a.

Kad sam došao na ovu ideju, moj kolega me je pitao da li sam se tuširao hladnom vodom. Ali ja sam bio umoran od čitanja na zaslonu. Vjerujem da je u ovom užurbanom dobu ljudi njeguju svoje offline trenutke sve više i više. Poželite pristupiti određenim bazama znanja u offline trenucima, u vlaku, na rivi ili u svom krevetu,

rekao je direktor PediaPress Heiko Hees.

U odnosu na druge usluge koje su pokušali riješiti ovaj problem, kao što su e-čitači, Wikipedijin nedostatak je u tome što nudi samo publicističke sadržaje koji se periodički menjaju.

Ali PediaPress ima dvije različite prednosti. Prva, sadržaj može da se prilagoditi za bilo koju temu ili temama koje korisnik želi a ta sposobnost je jedan od simbola posljednjeg vala digitalne kreativnosti. Druga, ovaj medij je apsolutno najbolji za one koji odluče provesti vrijeme offline, nikada nećete trebati adapter ili Internet povezivanje da uživate u knjizi.

PediaPress je trenutno na 17 jezika i u 33 zemlje.