yahoo Yahoo je kupio Associated Content za nešto više od 100 miliona dolara a ovaj posao omogućava portalu nove tehnologije i novu strategiju za proizvodnju jeftinih medija.

Sporazum je deo napora da se podupre Yahoo-ova ponuda sadržaja i naglasi povećana upotreba jeftinih sadržaja. To je strategiju koju AOL sprovodi kroz svoju Seed fabriku sadržaja kao i Demand Media koje je navodno unajmila Goldman Saks da istraže ljetne IPO.

Associated je u poslu sa generisanjem sadržaja, pričama poput “Vodič za smanjenje stresa u svakodnevnim aktivnostima”, koje su u produkciji honorarnih saradnika.

Associated uz podršku generalnog direktora AOL-a Tim Armstrong kao i VC firme Canaan Partners i Softbank Capital su podigli 21 milion dolara u ulagačkim sredstvima. AOL je viđen kao kupac ali je umesto toga on  pokrenuo Seed a Associated angažovao Alen&Company nađe drugog potencijalnog kupca.

Očekuje se da se izvršni direktor Associated Content-a, Patrick Keane pridruži Yahoo-u posle završenog posla i to na mesto Joanne Bradford koja je napustila firmu i pridružila se Demand Media u martu.

Zajedno ćemo kreirati sadržaj za koji znamo da je našim korisnicima stalo i otvoriti nove i kreativne načine za oglašivače da se povežu sa potrošačima preko naše mreže,

rekla je Carol Bartz direktor Yahoo-a.

Osnovan od strane Luke Beatty 2004 godine, Associated Content posjećuje više od 16 miliona jedinstvenih korisnika mesečno, prema izveštajima iz ComScore-u, a ima i 50.000 novog sadržaja mesečno. Associated upravlja mrežom slobodnjaka ali ima i izgrađenu osnovnu tehnologiju koja predviđa koje vrste sadržaja potrošači žele kao i pretragu tog sadržaja putem Google-a, Yahoo-a i Microsoft Bing-a.

Associated takođe ima potpisane ugovore sa velikim medijskim izdavačima, poput Thomson Reuters, Cox Newspapers, Hachette Filipacchi i USA Today pošto i oni traže jeftini sadržaj izvan vesti da ga ponude svojoj publici. Associated ima 380.000 saradnika koji pišu o raznim temama, od planiranja penzije do bolova tokom trudnoće.

Sporazum je signal Yahoo-ovoh novog pristupa sadržaju, koji je već pokušao skupi pristup u stilu Holivuda za vreme bivšeg studijskog šefa Terry Semel ali sada ponovo ulaže napore u jeftinu proizvodnju sadržaja kao što su Yahoo Sport i OMG.

Na kraju kvartala, 31. mart, Yahoo je prijavio prihod od 1.59 milijardi dolara, što je jednako sa istim periodom pre godinu dana.