zynga Zynga, društvene igre je najavila kupovinu social-gaming kompanije XPD Media iz Pekinga. Osim kupovine, Zynga također najavljuje otvaranje Zynga Peking studija, drugi međunarodni ured za gaming kompanije (Zynga je otvorio shop u Bangaloreu, Indija u ožujku). Uvjeti sporazuma nisu objavljeni.

Ovo je četvrta Zynga-na kupovina u posljednje dvije godine, tvrtka je prethodno kupila YoVille, Serious Business, and My Mini Life. Za Zynga kupovina predstavlja tvrtkin početak ulaska na tržište azijskih igara koje brzo raste. Jedan od najvećih Zynga-inih konkurenata, Playfish, već ima ured u Kini. XPD Mediji ima niz talentiranih programera i inženjera a Zynga planira zapošljavanje glavnog tehničkog direktora, menadžera za ljudske resurse i inženjere u novom uredu.

Potpomognuti True Ventures i Pilot Grupa, XPD Media je jedan od najvećih prizvođača društvenih igara u Kini a razvili su igre za međunarodno tržište koje su dostupne na Facebook-u i drugim socijalnim mrežama u svijetu. Direktor XPD Media, Robin Chan (koji je bio anđeo investitor u Twitter i Square), postat će Zynga-in generalni menadžer za Azijsko poslovanje. Suosnivač Andy Tian (koji je bio jedan od prvih zaposlenih u Google Kina) će voditi Zynga Peking studio. XPD tim od 40 zaposlenika bit će odmah integriran u Zynga globalnu radnu snage i usredotočiti će se na inženjering i razvoj proizvoda. Trenutno Zynga nema nikakve igre na bilo kojim azijskim društvenim mrežama.

Ovo je veliki tjedan za Zynga. Gigant društvenih igara upravo je napravio petogodišnje partnerstvo sa Facebook-om unatoč glasinama da Zynga odlazi sa Facebook-a djelomice zbog politike nad svojom virtualnom valutom (kreditom).