buy-com-logo Rakuten, japanska kompanija koja vodi najveći e-commerce sajt u Japanu, izjavila je u četvrtak da je dogovorila kupovinu Buy.com, šoping sajta za 250 miliona dolara.

Prodaja je sledeće poglavlje za Buy.com, firmu čiji je život bio pun uspona i padova u dot-com eri. Rakuten se nada da će ovo sticanje učiniti da Rakuten Ichiba na tržištu bude međunarodno konkurentniji sa e-commerce divovima kao što su Amazon.com i eBay.

Rakuten Ichiba je vrlo, vrlo konkurentna protiv veoma moćnih preduzeća kao što su Google, Amazon ili eBay,

rekao je Hiroši Mikitani, osnivač i izvršni direktor Rakuten i šesti najbogatiji čovek u Japanu, u skladu sa Forbes-om.

Buy.com, čije je sedište u Aliso Viejo, Kalifornija, se pojavila u javnosti 2000 godine kada je njegova cena akcija porasla a zatim pala. Njen osnivač, Skot Blum je u potpunosti preuzeo kompaniju godinu dana kasnije.

Od tada, ona je narasla na 14 miliona klijenata. Direktno prodaje polovinu svojih proizvoda. Druga polovina se prodaju od strane drugih e-commerce kompanija koje koriste svoje online trgovine.

Buy.com je najveći prodavac na eBay, koji frustrira neke manje eBay prodavce. Videćemo da li će se taj odnos promeniti nakon što prodaja postane pravosnažna.

Imali smo snažno partnerstvo sa eBay i verujemo da ćemo ga i dalje imati,

rekao je Neel Grover, izvršni direktor Buy.com.

Rakuten ima 64 miliona klijenata i prijavio je 3,2 milijardi dolara prodaje prošle godine. Za veći deo, izuzev za knjige, DVD i neke stvari individualnih prodavaca u Japanu, Rakuten tržište je mesto gde druge kompanije prodaju svoju robu.

U poslednjih pet godina, on je napravio akvizicije i napravio partnerstva sa e-commerce kompanijama na Tajvanu, Tajlandu, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, gde je kupio LinkShare, affiliate marketing kompaniju.

Rakuten tržište je model koji nudi prodavacu bolje iskustvo nego Amazon i eBay. Prodavci mogu da biraju dizajn svojih prodavnica, svoje marketinške kampanje i da direktno komuniciraju sa svojim klijentima.

rekao je gospodin Mikitani.

Rakuten takođe dodaje elemente igre u kupovinu kroz razne programe koji nagrađuje kupce za stvari kao što su kupovinu ili ako lokalni bejzbol tim pobedi utakmicu.

Prema rečima iz Rakuten-a, Rakuten i Buy.com će prodavati 60 miliona proizvoda od 35.000 trgovaca.