Orange-Power-Welly-2_jpg_autothumb_w-574_scale1 Britanska telekomunikacijska tvrtka Orange i zajednica obnovljivih izvora energije GotWind donosi sudionicima notorno blatnjavog Glastonbury Festival-a savršen modni dodatak, čizme koje pune vaš mobilni telefon dok hodate u njima.

Orange Power Wellies imaju "energetsku ćeliju" koja pretvara toplinu nogu u električnu struju koja puni vaš mobilni telefon. Telefon priključujete na vrhu svojih čizma. Dvanaest sati hoda dat će vašem telefonu dodatni sat baterijskog života.

Ukoliko vam se čini da je dvanaest sati hodanja, da bi se dobio jedan sat baterijskog života, puno, Orange sugerira da "češće pravite plesne korake" radi povećanja topline koju generira energetska ćelija.

Snaga u ćeliji se isključivo skuplja u procesu koji se zove "Seedbeck" efekt.

Unutar energetske ćelije nalazi se termoelektrični modul izgrađen od parova p-tipa i n-tipa poluvodničkog materijala koji formira termoelement. Ovi termoparovi su povezani električki formirajući niz višestrukih termoparova. Oni su onda u sendviču između dva tanka sloj keramičkih pločica. Kada se toplina iz stopala prenese na vrh keramičke strane a hladnoća na suprotnu stranu, generira se električna energija,

detaljno se navodi u priopćenju Orange-a.