nokia Već neko vreme kruže glasine da Nokia planira da se prebaci sa Symbian-a na Linux svoju vodeću seriju smart telefona a sada je to i zvanično, Nokia N8 će biti poslednja iz N-serije telefona bazirana na Symbian OS-u.

Od sada će se Nokia smart telefoni N-serije zasnivati na MeeGo, mobilnoj platformi koja je produkt saradnje Nokia Maemo i Intel Moblin, oba zasnovana na Linux-u. Symbian neće nestati u potpunosti, pokretat će srednju i nisku klasu Nokia smart telefona a visoku klasu od sada preuzima MeeGo.

Ovaj potez pokazuje Nokia-nu rešenost da uhvati korak sa iPhone i Android operativnim sistemima. Nokia-in Symbian i dalje najpopularnija smartphone platforma na svetu, mada je u zadnje vreme u konstantnom padu. Postavlja se razumno pitanje, koliko vremena će proći pre nego što nova linija Nokia smartphone-a dostigne zrelost.

MeeGo je relativno nova platforma (predstavljena je na Mobile World Congress 2010) i trenutno radi na nekoliko uređaja, uglavnom netbook-a. Sa druge strane, iOS4 i Android 2,2 su veoma zrele platforme, od samog početka razvijane za uređaje sa ekranima osetljivim na dodir . Koliko će vremena proći dok MeeGo dođe na poziciju na kojoj su trenutno ove platforme (i ako ikada dođe), to je takođe upitno. Do tada bi Nokia smartphone posao mogao postati bleda senka onoga što Nokia predstavlja danas.

Nažalost, ovo je loša vest za Nokia N8, pošto baš i nije privlačno investirati novac u uređaj koji poseduje umirući operativni sistem.