sonic_logo Kompanija koja stoji iza Roxio i CinemaNow je saopštila da planira da kupi video kodek kompanije DivX. Sonic Solutions kaže da će platiti 9.38 dolara po akciji za DivX . Sporazum će biti vredan oko 300 miliona dolara a još uvek je predmet rasprave akcionara mada se očekuje da bude odobren do septembra.

DivX digitalni video tehnologija omogućava reprodukciju sadržaja na više od 300 miliona uređaja, uključujući računare, televizore i mobilne uređaje. Rukovodioci Sonic-a kažu da će posedovanje DivX-a pomoći u njihovim nastojanjima da isporučuju video sadržaja za veći spektar uređaja.

DivX ima ogroman domet na potrošačke elektronske uređaje. Kombinovanjem sa DivX, videli smo način da ubrzamo naš sadržaj u dnevnu sobu,

rekao je Mark Ely, potpredsednik za strategiju Sonic Solutions.

Sonic je potpisao ugovor prošle godine kojim obezbeđuje mrežu isporuke video sadržaja za Best Buy. Cilj je da svaki uređaj potrošačke elektronike sa pristupom Internetu koji se prodaje, ima pristup CinemaNow, servisu za preuzimanje filmova.

Ako stvari budu išle u pravcu kojim želimo da idu, videćete proširenje DivX kao brenda u vezi sa isporukom premium sadržaja. Naš cilj je da DivX postane ugledan brend format u SAD kao što je to u Evropi i Aziji,

rekao je Eli.

Izvršni direktor DivX-a Kevin Hell, Den Halvorson ekonom i potpredsednik za biznis i pravne poslove Dejvid Rihter će ostati kroz tranzicioni period ali neće biti deo kompanije nakon što se posao zatvori u septembru.

Trenutni Sonic menadžment tim će voditi kombinovanu kompaniju iako će DivX akcionari posedovati oko 35 odsto vlasništva.