SDXC_Transcend Označavajući postupno širenje tehnologije nove generacije memorijskih kartica za foto aparate i video kamere, Transcend je u utorak najavio svoju prvu SDXC karticu, model 64GB Klase 10.

Memorijske kartice Secure Digital su imale relativno dugu i prosperitetnu lozu. Njegova druga generacija SDHC je sa kapacitetima do 32GB, ali SDXC (Extended Capacity) počinje sa 32GB i ide sve do 2TB, nudeći brži prijenos podataka.

Transcend nije najavila kada će kartice biti dostupne niti u kom rasponu cijena, ali nemojte očekivati da će biti jeftino. SanDisk sporija 64GB Klase 4 SDXC kartica košta oko 220 dolara a Panasonic 64GB Klase 10 SDXC kartica kočta oko 500 dolara.

Još jedan Transcend konkurent Kingston je najavio početkom mjeseca 64GB SDXC kartice koje će koštati 500 dolara. Očekuje se da će cijene postupno padati što se više SDXC kartice i više proizvoda koji koriste SDXC pojavljuje na tržištu.

Ranije je industrijski konzorcijum SD Card koji nadzire tehnologiju Secure Digital definirana Klasu 10 da može da zapisuje podatke brzinom od 10 megabajt po sekundi, ali sada se organizacija preselila na kvalitativnu definiciju brzine prijenosa SD kartica, Klasa 10 je dovoljno brza za snimanja HD videa i sekvence visoke rezolucije fotografija. Zasebna, brža kategorija nazvana UHS (Ultra High Speed) koja također treba da se uskoro pojavi, definira brzinu do 104 megabajta u sekundi.