OSM_mapquest AOL-ov MapQuest je danas najavio da lansira open source mapiranje, počevši od Velike Britanije pa zatim i SAD-a.

Projekt koji je dostupan na open.mapquest.co.uk, koristi novi moderan dizajn i plan za MapQuest.

Međutim, podaci na sajtu dolaze od OpenStreetMap zajednice, koja stvara besplatne karte koje se također mogu i uređivati.

Lansiranjem "MapQuest Open", kako je projekat nazvan, AOL je najavio i milijun dolara investicije u OpenStreetMap fond kao potporu rastu open source mapiranja u SAD.

MapQuest je prvo veliko mapiranje u zagrljaju sa open source zajednicom,

rekao je Jon Brod, izvršni potpredsjednik AOL Ventures, Local i Mapping.

Steve Coast, osnivač OpenStreetMap, pohvalio je AOL za njegove napore, priopćivši da ovaj potez predstavlja rijetku dalekovidnost u prepoznavanju puta kojim ide budućnost mapiranja.

Što se tiče AOL-a, ovaj potez sigurno nije izliv osjećanja dobrote kroz potporu open source zajednici, prije će biti da se radi o dobro proračunatoj poslovnoj odluci. Korištenje otvorenih podataka će omogućiti kompaniji da brzo podigne svoje karte sa mnogo informacija i detalja, uključujući i stvari kao što su biciklističke staze, planinarske staze i parkovi, bez ulaganja značajnih sredstva kako bi to postigli. Krajnji rezultat ne može biti konkurencija Google Maps ili Bing Maps, niti njihovom Street Views, karti aplikacija, Bird's Eye pogledu, 3D mogućnostima i drugim značajkama, ali bi mogao za sada da bude dobra alternativa.

MapQuest, brand čije ime je nekada bilo sinonim za mapiranje, se nada da nije prekasno da uđe u trku sa ostalim konkurentima a ovaj potez je jedan od pokušaja.