itasoftware Nakon glasina o pregovorima Google je objavio danas popodne da je platio 700 miliona dolara u gotovini za kupovinu ITA Software, firme koja se bavi podacima o avio letovima.

ITA Software je osnovana sredinom 1990 godine na MIT. ITA tehnologija obezbeđuje organizaciju cena letova i rasporeda informacija za velike avio kompanije kao i rezervacije turističkih agencija. Klijentima, Alaska Airlines, American Airlines, Southwest Airlines, Bing, Orbitz i Kayak, ITA sistem za upravljanje rezervacijama je postao ključna komponenta u upravljanju informacijama kada su u pitanju avio letovi.

Putovanja samo po sebi su veoma unosna kao i online pretraga vezana za putovanja. Kupovina ITA Software-a može radikalno promeniti ono što će Google ubuduće da nudi kompanijama, turističkim agencijama i klijentima.

Trenutno, Google pretraga za rezervacije putovanja dovodi i do drugih velikih sajtova, naprimer Expedia i Priceline, a potraga za informacijama o letovima dovodi samo do informacija o dolasku i odlasku. Kupovina ITA-e će pomoći Google-u, kako se navodi u saopštenju,

da nastavimo stvaranje novih alata za pretraživanje letova koji će omogućiti korisnicima da pronađu brže i bolje informacije o letovima na Internetu.

Google takođe tvrdi da neće formirati cene niti prodavati karte.

I dok će ova kupovina sigurno proći kroz provere od strane vlasti a posebno zbog svog značaja u turizmu, Google se nada da ovim ranim objavljivanjem informacije može da izbegne kašnjenja u odobravanju kupovine do kojeg je došlo u slučaju njegove kupovine AdMob-a.