Zarada putem eBay-aMnogo novca se može zaraditi kao prodavatelj na eBay. Tisuće i tisuće prodaja se obavi svaki dan, što rezultira velikim prihodom za veliki broj prodavača. I još uvijek ima mjesta za vas ako želite da se uključite, kao dodatni prihod ili pak da postaviti cijeli novi posao sa punim radnim vremenom.

Odakle se snabdjevati? Kako započeti? Kako izgraditi posao koji bi vam dao status moćnog prodavca? Opustite se, tu ste da saznate.

Nije teško početi zarađivati novac na eBay-u. Nakon što ste se prijavili za besplatni korisnički račun najbolji put da dobijete osjećaj što je prodaja ustvari je aukcija nekih vaših osobnih stvari koje vam više ne trebaju. Ako planirate da kupujete i preprodajete dionice, najbolje vam je da prvo počnete sa nekim iskustvom osnovne prodaje, da osjetite kako to sve ide.

Također, morat ćete odlučiti kakvu vrstu posla ćete postaviti. Naravno, možete prodavati šta god želite, ali ako želite napraviti ime za sebe od velike pomoći će vam biti ako bi postali poznati po prodaji određene vrste proizvoda. To ne znači da vaše proizvodno područje treba biti manje, dapače, to može biti poprilično veliko područje. Mogli bi naprimjer prodati igračke čija je lepeza proizvoda tolika da se mogu prodavati mjesecima a da se ne proda ista stvar dvaput.

Potrebno je odabrati popularan proizvod i jako je korisno uraditi neko istraživanje koristeći eBay funkciju naprednog pretraživanja kako bi saznali što se prodaje i po kojoj cijeni. Recimo da na primjer želite prodavati računalne igre. Postoji na stotine igara koje možete kupiti i prodavati ovdje, ali ako ne znate koje će se prodavati mogli biste izgubiti mnogo novca kupujući pogrešne. Pretragom možete vidjeti koji se naslovi dosljedno dobro prodaju kao i one koji će proizvesti najbolju dobit za vas.

Recimo da ste odgonetnuli što kupiti. Sada trebate saznati gdje biste to nabavili. Treba računati s tima da vam ostali prodavatelji neće reći odakle oni dobavljaju svoju robu, jer bi to bilo kao da vam daju ključ za svoje poslovanje. Kako bi pronašli najbolji izvor za svoju robu potrebno je malo trčkaranja.

Ovde valja spomenuti da postoje dva glavna izvora a to su veleprodavci i dropshippers (kada prodavač preusmjerava narudžbu kupca ili direktno proizvodžaču ili veleprodavcu koji onda dostavljaju robu kupcu). Oba imaju svoje prednosti i mane, to samo ovisi o tome koji način vi osobno preferirate. Dropshippers drže sve zalihe umjesto vas, tako da vi samo plaćate za proizvod kada primite uplatu od kupca i vaša zarada je razlika veleprodajne i prodajne cijene. Ako se odlučite za poslovanje sa jednim ili više veleprodavaca, trebat će vam nekakav magacin za kupljenje proizvode kao i novac da to platite unaprijed. To je rizičnija opcija za vas jer može da se desi a ste kupili proizvode koji se ne prodaju, ali sa taktikom koju smo već pomenuli, za provjeru putem eBuy funkcije napredne pretrage, prije nego što bilo šta kupite, rizik bi trebao biti sveden na minimum.

Dakle, da se vratimo temo gdje naći izvor za našu robu. Ako imate određeni proizvod koji želite da prodajete na umu, jednostavan način je da pogledate na pakiranje i otkrijete ime dobavljača. Nakon toga možete provjeriti njegovu web stranice da vidim što još ima u ponudi. Drugi način je da potražite ono što želite na Google-u. Ovo zvuči neak prejednostavno pa mnogi ljudi ne razmišljaju o ovom načinu. To može biti malo neodgovorno jer je sa ovim naćinom moguće naći neke odlične trgovce na veliko. Tijekom vremena ćete preći sa jednog trgovca na naveliko na pregršt izvora od kojih nabavljate svoju robu a vjerojatno da ćete proširiti svoj asortiman proizvoda kako budete rasli.

Izgradnja feedback-a je važan dio kako bi bili dobar prodavatelj, on vas identifikue kao posvećenog prodavatelja, onoga kome je stalo da njegovih kupaca. Kako budete pravili bolje rezultate tako ćete biti bliže stjecanju statusa Powerseller.

Powerseller simbol je visoko cijenjen među ozbiljnim eBay prodavačima, a ima i pet razina težine. Prvi je Bronze, i mnogo je lakše doći do nje nego što mislite. Iako imate postavljen cilj za sebe do dostizanja statusa Powerseller-a, vidjet ćete da ako izgradite svoj proizvodni program i postupno povećate prodaju, doći ćete do njega za tili čas. A ako budete imali dobar početak možda ćete to postići za tri mjeseca, to je otprilike minimalno vrijeme za koje možete zaista to učiniti.

Mnogi prodavači imaju svoje trgovine na eBay-u, ali to vam za početak nije neophodno. U stvari, često je bolje sačekati dok ne budete imali veliku paletu proizvoda prije otvaranja trgovine, jer ako rano otvorite prodavnicu ona može izgledati prilično prazna.

Posljednja stvar o kojoj morate da razmišljate jeste cijena stavki koje ćete prodavati. Razlog za to je da ako prodajete stotinu različitih proizvoda u rasponu cijena od 5 do 10 dolara, nećete zaraditi kao kad bi prodavali stotinu proizvoda u rasponu cijena od 50 do 100 dolara.

Ali, morate prodavati ono što volite da prodajete i ono što možete prodati u većimkoličinama ako želite da uspijete na eBay. Nemojte ići na skupe proizvode samo zato što mogu donijeti veću dobit.

Prije svega, zapamtite da će vam trebati vremena za izgradnju uspješnog poslovanja ali ako budete odlučni da postigne stvarni uspjeh na eBay-u onda ćevam to putovanje biti jako ugodno.