Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Kako zaraditi novac na eBay-u?

16 0 komentara

Zarada putem eBay-aMnogo novca se može zaraditi kao prodavatelj na eBay. Tisuće i tisuće prodaja se obavi svaki dan, što rezultira velikim prihodom za veliki broj prodavača. I još uvijek ima mjesta za vas ako želite da se uključite, kao dodatni prihod ili pak da postaviti cijeli novi posao sa punim radnim vremenom.

Odakle se snabdjevati? Kako započeti? Kako izgraditi posao koji bi vam dao status moćnog prodavca? Opustite se, tu ste da saznate.

Nije teško početi zarađivati novac na eBay-u. Nakon što ste se prijavili za besplatni korisnički račun najbolji put da dobijete osjećaj što je prodaja ustvari je aukcija nekih vaših osobnih stvari koje vam više ne trebaju. Ako planirate da kupujete i preprodajete dionice, najbolje vam je da prvo počnete sa nekim iskustvom osnovne prodaje, da osjetite kako to sve ide.

Također, morat ćete odlučiti kakvu vrstu posla ćete postaviti. Naravno, možete prodavati šta god želite, ali ako želite napraviti ime za sebe od velike pomoći će vam biti ako bi postali poznati po prodaji određene vrste proizvoda. To ne znači da vaše proizvodno područje treba biti manje, dapače, to može biti poprilično veliko područje. Mogli bi naprimjer prodati igračke čija je lepeza proizvoda tolika da se mogu prodavati mjesecima a da se ne proda ista stvar dvaput.

Potrebno je odabrati popularan proizvod i jako je korisno uraditi neko istraživanje koristeći eBay funkciju naprednog pretraživanja kako bi saznali što se prodaje i po kojoj cijeni. Recimo da na primjer želite prodavati računalne igre. Postoji na stotine igara koje možete kupiti i prodavati ovdje, ali ako ne znate koje će se prodavati mogli biste izgubiti mnogo novca kupujući pogrešne. Pretragom možete vidjeti koji se naslovi dosljedno dobro prodaju kao i one koji će proizvesti najbolju dobit za vas.

Recimo da ste odgonetnuli što kupiti. Sada trebate saznati gdje biste to nabavili. Treba računati s tima da vam ostali prodavatelji neće reći odakle oni dobavljaju svoju robu, jer bi to bilo kao da vam daju ključ za svoje poslovanje. Kako bi pronašli najbolji izvor za svoju robu potrebno je malo trčkaranja.

Ovde valja spomenuti da postoje dva glavna izvora a to su veleprodavci i dropshippers (kada prodavač preusmjerava narudžbu kupca ili direktno proizvodžaču ili veleprodavcu koji onda dostavljaju robu kupcu). Oba imaju svoje prednosti i mane, to samo ovisi o tome koji način vi osobno preferirate. Dropshippers drže sve zalihe umjesto vas, tako da vi samo plaćate za proizvod kada primite uplatu od kupca i vaša zarada je razlika veleprodajne i prodajne cijene. Ako se odlučite za poslovanje sa jednim ili više veleprodavaca, trebat će vam nekakav magacin za kupljenje proizvode kao i novac da to platite unaprijed. To je rizičnija opcija za vas jer može da se desi a ste kupili proizvode koji se ne prodaju, ali sa taktikom koju smo već pomenuli, za provjeru putem eBuy funkcije napredne pretrage, prije nego što bilo šta kupite, rizik bi trebao biti sveden na minimum.

Dakle, da se vratimo temo gdje naći izvor za našu robu. Ako imate određeni proizvod koji želite da prodajete na umu, jednostavan način je da pogledate na pakiranje i otkrijete ime dobavljača. Nakon toga možete provjeriti njegovu web stranice da vidim što još ima u ponudi. Drugi način je da potražite ono što želite na Google-u. Ovo zvuči neak prejednostavno pa mnogi ljudi ne razmišljaju o ovom načinu. To može biti malo neodgovorno jer je sa ovim naćinom moguće naći neke odlične trgovce na veliko. Tijekom vremena ćete preći sa jednog trgovca na naveliko na pregršt izvora od kojih nabavljate svoju robu a vjerojatno da ćete proširiti svoj asortiman proizvoda kako budete rasli.

Izgradnja feedback-a je važan dio kako bi bili dobar prodavatelj, on vas identifikue kao posvećenog prodavatelja, onoga kome je stalo da njegovih kupaca. Kako budete pravili bolje rezultate tako ćete biti bliže stjecanju statusa Powerseller.

Powerseller simbol je visoko cijenjen među ozbiljnim eBay prodavačima, a ima i pet razina težine. Prvi je Bronze, i mnogo je lakše doći do nje nego što mislite. Iako imate postavljen cilj za sebe do dostizanja statusa Powerseller-a, vidjet ćete da ako izgradite svoj proizvodni program i postupno povećate prodaju, doći ćete do njega za tili čas. A ako budete imali dobar početak možda ćete to postići za tri mjeseca, to je otprilike minimalno vrijeme za koje možete zaista to učiniti.

Mnogi prodavači imaju svoje trgovine na eBay-u, ali to vam za početak nije neophodno. U stvari, često je bolje sačekati dok ne budete imali veliku paletu proizvoda prije otvaranja trgovine, jer ako rano otvorite prodavnicu ona može izgledati prilično prazna.

Posljednja stvar o kojoj morate da razmišljate jeste cijena stavki koje ćete prodavati. Razlog za to je da ako prodajete stotinu različitih proizvoda u rasponu cijena od 5 do 10 dolara, nećete zaraditi kao kad bi prodavali stotinu proizvoda u rasponu cijena od 50 do 100 dolara.

Ali, morate prodavati ono što volite da prodajete i ono što možete prodati u većimkoličinama ako želite da uspijete na eBay. Nemojte ići na skupe proizvode samo zato što mogu donijeti veću dobit.

Prije svega, zapamtite da će vam trebati vremena za izgradnju uspješnog poslovanja ali ako budete odlučni da postigne stvarni uspjeh na eBay-u onda ćevam to putovanje biti jako ugodno.

Written by admin

19 Jula, 2010 at 7:42 pm

16 0 komentara to 'Kako zaraditi novac na eBay-u?'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Kako zaraditi novac na eBay-u?'.

  1. Sve to stoji, članak je ispravan potpuno, samo ne znam kome bi mogao biti upućen? Vrlo dobro znamo da Srbija još uvijek nije krenula sa PAYPAL sistemom slanja/primanja novca, HR i BiH imaju samo opcije SLANJA a ne i primanja novca… a PAYPAL je zvanično sredstvo plaćanja preko EBAY-a, postoji opcija preko bankovnih računa ali to skoro niko više i ne praktikuje, zbog sigurnosti.
    Dakle, ovaj članak dobro dođe samo našim građanima koji žive van bivše Yuge :), s obzirom da se uskoro ne očekuje opcija PRIMANJA novca za BiH i HR, a kamoli za Srbiju… ( Srbija ne dozvoljava PAYPAL-u ulazak, da se razumijemo ).

    goran ćuk

    29 okt 10 at 09:06

  2. Hvala na komentaru Gorane. Da, svakako ovaj clanak je namenjen onom ko ima “regularan”, ili bolje receno “normalan” PayPal account. Naravno, ono sto nikog ne ogranicava jeste nacin kako doci do PayPal naloga. Niko ne govori o tome da ga mozete dobiti u zemlji u kojoj zivite, ali ga mozete dobiti u zemlji u kojoj imate bankovni racun?! Znaci, ostaje da se svako snadje da otvori kao ne-rezident bankovni racun u zemlji koja ima sve opcije koje nudi PayPal, a nama najbliza je Austrija.

    onlinetrziste

    29 okt 10 at 10:23

  3. ja sam dete od 11 god kako da zaradim pare ?

    nikolA

    23 apr 11 at 09:38

  4. Gewehru u ruke sinko, nema labavo

    Ivan

    24 sep 15 at 15:17

  5. To me i buni, prije mjesec dana sam odigrao neku aukciju i pobjedio, uredno platio i mjesec dana cekao paket…naravno paket nije dosao, posaljem prodavacu mail da nisam paket dobio itd, i sta se desi, nakon 2 dana vrati mi novac PAYPALOM =) sasvim normalno je doslo na racun, odem u banku i pitam sluzbenika i sljedece mi kaze: za 2-3 mjeseca ce nam biti osposobljena funkcija primanje novca preko PAYPAL-a, ja mu kazem sta se desilo, udje u moj izvod kad ima sta vidjeti, novac stigao PAYPAL-om :-/ kako ni njemu nije jasno :-/

    2.
    prijatelj mi je nedavno pravio experiment sa 1KM-3,5Kuna i poslao kolegi u Hrvatsku preko PAYPALa, naravno ovom je stiglo :-/ znaci da ipak funkcionise,

    pooozdrav iz Sarajeva

    airborne81

    9 nov 11 at 21:24

  6. Naveli ste gore:

    Dropshippers drže sve zalihe umjesto vas, tako da vi samo plaćate za proizvod kada primite uplatu od kupca i vaša zarada je razlika veleprodajne i prodajne cijene.

    Nije mi jasno kako ovo sve i funkcionise…
    Napravio nalog na eBay-u i ocu nesto da prodam. Recimo olovke… Kako da i gdje da podesim informacije o Dropshippers-u? I gdje da podesim informacije o proizvodjacu?

    Kako ce eBay da zna da ja imam neke olovke kod nekog tamo…

    Koliko dma aj shvatio. Covjek prodava nesto i zapravo ne mora da uopste ima kontakt sa tim proizvodom nego ce neko mejsto nejga da to salje? Cisto sumnjam da sma aj to dobro svhatio.

    Molio bih detaljnije objasnjenje kako ovo radi:
    Dropshippers drže sve zalihe umjesto vas, tako da vi samo plaćate za proizvod kada primite uplatu od kupca i vaša zarada je razlika veleprodajne i prodajne cijene.

    Dusan

    16 jan 12 at 11:51

  7. Pozdrav,

    Drop shipping je tehnika upravljanja lancem snabdjevanja, neka vrsta posredovanja u prodaji, u kojoj vi kao dropshipper nemate potrebu za magacinom za vašu robu, jer sve što vi radite jeste da narudžbe koje primate prosljeđujete proizvođaču ili veleprodavcu, sa kojima ste napravili dogovor o ovakvom načinu prodaje, koji onda tu robu direktno isporučuju naručiocu tj. kupcu. Zarada je u većini slučajeva razlika između nabavne (veleprodajne) i vaše prodajne cijene. Znači, vi prodajete npr. olovke preko eBay, plati vam olovke, vi narudžbu prosljeđujete veleprodavcu ili proizvođaču, plaćate ih po veleprodajnoj ili navavnoj cijeni, koji olovke potom direktno isporučuje kupcu.

    Nadamo se da smo uspjeli ovo malo bolje pojasniti.

    Online Tržište

    admin

    17 jan 12 at 08:42

  8. Jeste jeste. Sada je to kristalno jasno kako ide hijerarhija.

    Jedino sto nerazumijem je to sta se desava sa postarinom?

    Dusan

    24 jan 12 at 10:03

  9. Pozdrav,

    Interesira me mogućnost prodaje preko e-baya, no nigdje ne mogu naći informaciju o legalnosti veće (masovnije prodaje), npr, ako kupujem od veleprodajnika i prodajem na e-bay po maloprodajnoj cijeni. Da li tako nešto treba prijaviti, zbog poreza npr, i koliko je to komplicirano?

    Andrej

    Andrej

    14 nov 12 at 13:51

  10. Pozdrav Andrej,

    s obzirom da niste naveli iz koje ste države zbog ijekavice ćemo pretpostaviti da ste iz Hrvatske. Vjerojatno vas interesiran način prodaje poznat kao “Drop Shipp” ili “Dropshipping”, mnogo više o tome možete pročitati u našem članku “Zarada na Internetu sa dropshipping prodajom proizvoda”.

    Što se tiče legalnosti treba reći da zakonodavstvo RH poznaje kategoriju “drop shipping” kao djelatnost posredovanja i to je objašnjeno na sajtu Ministarstva gospodarstva.

    Napomena: Web sajt Ministarstva gospodarstva RH trenutno se redizajnira tako da vam ne možemo dati tačan link na zakonsku regulativu koja regulira ovu oblast.

    Molimo vas da za sva buduća pitanja koristite naš potpuno besplatan servis Ko Pita – Ne Skita!?”

    Online Tržište

    admin

    15 nov 12 at 16:23

  11. Pozdrav. Mene zanima, kako saljemo proizvod kupcu i zna li neko kolike su cijene postarine recimo do amerike i da li se to u krajnjem slucaju isplati. Ja sam kupila preko 100 artikala preko ebaya, neki su freeshipping, neki 2 do 10 $, i uvijek me zanimalo kako im se uopce isplati slati a cijene tih artikala nisu prelazile 20 $. Hvala unaprijed

    meri

    2 dec 12 at 20:54

  12. Meri, glavna zarada na Ebay i jesu lažljive poštarine. Poštarina na Ebay je i svojevrsna zaštita prodavcima. Kada vidiš proizvod koji mora da košta bar pet dolara, a na aukciji stoji da je prodat za 0.02$, logično je da dole vidiš i poštarinu od 10$. 90% prodavaca na Ebay samo preprodaje robu koju je nabavila na Ebay – i to se vidi iz aviona, ako se malo više zadubiš u Ebay, i detalno ga proučiš za neki proizvod. Lično sam probao ovaj sistem, i za nedelju dana za samo četri proizvoda, jer više nisam ni postavljao, imao sam 20$ zarade. Avaj, ja sam iz Srbije i sve prodaje su morale biti otkazane, jer, PayPal nijednom kupcu nije dozvolio da mi robu plati. Na Ebay se sve prodaje petostruko, u 90% slučajeva, u to budi ubeđena, ma odakle da je prodavac. Švaba, Amerikanac, Englez, ne stvalja ispod 10$ do 20$ poštarine za robu mase 20-30 grama, a realno slanje takve robe ne može da pređe 2$, i to preporučeno, ma gde da se šalje. Ebay prodavcu je bitno da neko da ponudu, i on ima zaradu, a ako aukcijom još poraste, tim bolje. U LAŽLJIVIM POŠTARINAMA LEŽI GLAVNI IZVOR PRIHODA PRODAVACA NA EBAY. Švabe, Englezi, Amerikanci, na EBay kupe od Kineza po besplatnoj poštarini, onda samo uslikaju drugačiju fotku, da ne možeš da se dosetiš, stave malo skuplje nego što su kupili, da i dalje bude jeftino i da se kupac navuče, i razbijaju se od para na lažljivim poštarinama i na natpis prodavca koji kaže da su iz Amerike, Engleske, Nemačke. Kapiraš, Meri – Neki ruž za usne od 0,5$ kupiš iz Amerike i platiš 15$, jer, naručuješ iz Amerike, a taj ruž za usne košta tačno 0.5$ kod Kineza, ali ti sve to preskočiš, jer, nećeš valda da kupuješ kineski ruž za usne. Ako ne veruješ, proveri za neki konkretan proizvod – ne treba ti više od 10 do 20 eura da sama utvrdiš da i Švaba, i Amer, i Englez, prodaje isto što i Kinez, jer, nabavio od njega preko Ebay-a, bre. Prosto kao pasulj, kupi za dolar, prodaje za dolar i po, samo stavi poštarinu 15$, 20$, 25$…a poštarina najviše 2$. I prodaju robu, nego šta – jer kupac misli da kupuje Nemačku robu, Američku robu, itd,idt. Koji kupac. Pa, onaj naivni, ali zar ne malo takvih.

    Pera

    16 mar 14 at 18:23

  13. Pozdrav, to i mene zanima, oko poštarine.
    Nedavno sam kupio par artikala po 0,99 $ i svi su bili free shipping.
    Pretpostavljam da ljudi koji prodaju velike količine npr iz Hong Konga imaju neke sporazume za servisima dostave, pa čekaju kad prime velike narudzbe malih stvari, da se toga nakupi i onda sve salju tako npr za Europu, pa im se isplati.
    Zanima me kako je najbolje to ugovoriti kao dropshipper, npr na primjeru gorenavedenih olovki ili igračaka, ako ja igračku od 4 dolara prodam za 12 dolara, proizvodjacu ili veletrgovcu se to ne isplati dostavljati kupcu, pa ne znam kako to regulirati.

    Marko

    9 feb 13 at 14:37

  14. imam trenutno 3 naloga na ebay i 4 pay pala i na sve primam novac prodajem svakodnevno na ebay i lezu mi uplate, ako nekog zanima za 70 eur otvaram ebay i pay pal na kom mozete da prodajete i primate novac, sve savete koji se ticu ebaya i ostalog, kako da podizete limit, kako da saljete iz srbije postom da vam ne vracaju pakete nego da stizu na odrediste, svi kontakti koga zanima na nikepatikebg@gmail.com

    vojo

    31 aug 14 at 06:11

  15. Slažem se da je tekst zanimiljiv, samo, nisam mogao da ga pročitam celog. Želim samo da preporučim sledeće – izbegavajte eBay, ako ste iz Srbije, jer će Vam brzo istapirati karticu. Evo kako se to meni desilo. Otvorim nalog na Ebay, i počnem redovnije da ga koristim, proučavam, itd. Nađem masu stvari maltene badava, u odnosu na cene u radnjama. Ne treba više od par dana da se shvati da 90% prodavaca robe na Ebay zapravo samo preprodaje robu koju je kupila ne Ebay, po pet do deset puta većim cenama. Brzo skapiram i da je veća zarada na lažljivoj poštarini, nego na samoj prodaji. Nakon sam kupio desetak stvari za desetak eura, rešim i sam da se oprobam kao prodavac – posebno nakon sam shvatio da mi za sve što mi poštar ne donese vraćaju pare na karticu bez problema. Postavim par proizvoda koje sam nabavio sa Ebay na aukciji, a za poštarinu stavim 4$, što je jedno deset puta skuplje nego to što prodajem, i samo čekam ponudu – video ja da to radi preko 90% prodavaca pa što da ne probam. I zamislite, sve aukcije mi upale. Neke dostignu i 10$, za robu koju sam ja na tom istom Ebay-u platio 0.5$. Kako sam stavio aukcije na 7 dana, a kako sam već treći dan imao čistih 20$ zarade, oduševim se ja tim svojim sistemom, i naručim robe za jedno 200 eura, kako bih imao čime da trgujem u narednim mesecima – računam, ne mogu da puknem nikako, jer, očigledno zaradu udesetostručvama, a bar 10% onoga što sam naručio svakako ću prodati-sve da i ne zaradim ništa jer ne mogu baš sve da prodam, ostaće mi more robe besplatno. I šta bude, završe se aukcije, ja dobar malo preko 20$ za jednu nedelju i četri aukcije, jedva čekam da šaljem, da još i to detaljno ispitam pa da se bacim u veće prodaje, kad oćeš – kupci počnu da me obaveštavaju kako ne mogu da izvrše uplate jer PayPal ne dozvoljava da mi uplate jerbo sam iz Srbije. Lomio sam se pet šest dana sa njima, ali ne daju pa ne daju – malo je falilo da puknem još para na vađenje raznoraznih kartica sa kojima takođe možeš da budeš samo kupac, a nikako prodavac. Zato savetujem svakome ko je iz Srbije da preskače Ebay, bar dok PayPal u Srbiji ne bude kompletan. Kako sada stvari stoje, samo prodavci mogu uplaćivati novac na račun iz Srbije, i tu nema nikakvih problema. Ali, kupci nikako – sem ako totalno ne lažiraš nalog. Probao sam da izvadim i novu master Card sa interneta, da ne bude da je izvađena u Srbiji, ali, ni to ne pomaže – ili bar neće da ti konkretno odgovore hoće li preko nje dozvoliti kupcima da uplaćuju. Tumačim da čekaju da je izvadiš, pa da tek onda doznaš da i sa njome možeš samo da trošiš. Ja ću svakako biti Ebay prodavac, i to uspešan, čim to budem mogao da postanem, ali, teško da će to ikada biti moguće. Štaviše, u opšte ne sumnajm u to da bi više zarađivao kao Ebay prodavac nego što mi je mesečna plata – jer, plati mi jedva malo preko 200 eura, što na Ebay nije neki veliki problem obrnuti. Nudi Ebay i drugačije načine plaćanja umesto PayPal, ali tako prodavati je čisto gubljenje vremena, jer, da ponudiš robu badava, ako kupac ne može da plati preko PayPal, on je u opšte i ne uzima u obzir. SRAMOTA JE ŠTO NAM OVI NAŠU POLITIČARI NE DAJU DA BUDEMO EBAY-PRODAVCI; POSEBNO KADA SE UZME U OBZIR DA NAM JE TO JEDINI IZLAZ. Nisam, bre, čestiti ni probao nešto da prodajem, a zaradio sam 20$ za jednu nedelju…teoretski, jer, sve prodaje su otpale zbog toga što nijedan kupac nije mogao da mi uplati novac.

    Pera

    16 mar 14 at 17:58

  16. htio bi prodavati drvne proizvode(drvene palete,parket,lijepljene drvene ploče i slično)preko ebaya pa me zanima koliko se toga može prodati ako je cijena prihvatljiva?

    dragan

    11 jan 16 at 11:19

Ostavi komentar