U kontinuiranom trendu, preduzetnički kapital se izgleda oporavlja od ekonomske krize tržišta koje je počelo 2008 godine. Drugi kvartal 2010 godine pokazuje ukupno 7,7 milijardi dolara investicija u svim sektorima , što je najveći iznos od 2008 godine.

Veliki broj investitora je sa velikom pažnjom pratio i ulagao u zrele kompanije, ovaj trend se ne odnosi na web startup-e. Izveštaj objavljen danas pokazuje Consumer Information Services sektor, koji uključuje mnoge social-medijske startup-e, koji pokazuju znake oporavka čak i u preliminarnim dogovorima.

Trendovi pokazuju da u većini svojih poslova preduzetnički kapital favorizuje zrelije kompanije, gleda na sve sektore a ne samo na IT i Internet. Poslovi sa zrelim kompanijama čine 44% od svih poslova zaključenih u 4 kvartalu, dok je ulaganje u startup-e palo sa 35% na 32% u 2 kvartalu 2009 godine.

Međutim, kada se pogledaju web startap-i, investitori su i dalje veoma zainteresovani za nove Internet kompanije. Potrošački orentisani web startupi zaključuju veliki broj poslova u ranim fazama, oko 57%, što je povećanje od 4% za ovaj sektor.

Velika koncentracija aktivnosti tiče se online zajednica. Informacione tehnologije su odgovorne za najveći broj poslova u ovom kvartalu. Najveći hit u ovom sektoru je softver. U IT, kompanije su podigle ukupno 1,9 milijardi dolara za 231 posao. To je povećanje u odnosu na 208 poslova i 1,6 milijardi dolara iz 2 kvartala 2009 godin. Ove godine, softverske kompanije su napravile 156 poslova i 908 miliona dolara, što je 24 posla i oko 150 miliona dolara više nego u drugom kvartalu 2009 godine.

vc-startup-deals

vc-startup-dollars