20717v1-max-250x250 Krajem 2005 godine Google je bio na ivici da kupi firmu koja se zove Riya, prvi pravi pokušaj u prepoznavanju lica na slikama i tagiranju za potrošače. Google je na kraju odustao od kupovine firme Riya.

2009 godine Riya proizvodi su ugašeni ali se kompanija vrlo brzo preusmerila na eCommerce, koristeći Riya tehnologiju kako bi ljudima omogućili da vizuelno pretražuju slike koje su slične sa drugim slikama. Tako se rodio Like.com. Skoro 50 miliona dolara preduzetničkog kapitala je dobio Like.com od 2006 godine do danas.

Google je sada u završnoj fazi kupovine Like.com, i kako navodi više pouzdanih izvora, radi se o cifri oko 100 miliona dolara.

Ono što je nejasno je zašto Google uopšte kupuje Like.com. Ne uklapa se u strategiju vezani za mobilne telefone niti u njihovu društvenu strategija kao ostale nedavne akvizicije. Tačno je da Like.com ima jako dobru tehnologiju vizuelnog pretraživanja. Možda se Google-u, koji je eksperimentisao sa vizuelnom pretragom, sviđa ono što vidi.