motally Nokia je danas objavila da kupuje Motally, malu privatnu firmu koja se bavi mobilnom analitikom iz San Franciska.

Motally koja zapošljava samo osmoro ljudi, nudi programerima mobilnih aplikacija servis za praćenje upotrebe njihovog softvera. Cilj je da se pomogne programerima da poboljšaju i optimizuju svoje aplikacije razumevanjem na koji način ih ljudi koriste.

Pružajući podršku programerima da prodaju aplikacije preko Nokia Ovi Store, Motally usluga će biti prilagođene za rad sa Symbian, MeeGo, Qt i Java, navode u kompaniji Nokia. Podrška se odnosi i na trenutne Motally korisnike.

“Kupovina podupire Nokia-in pogon za isporuku aplikacija i mobilnu analitiku na rastuću Ovi Store globalnu mrežu programera i izdavača, što omogućava partnerima da se bolje povežu sa svojim klijentima i optimizuju i monetarizuju svoju ponudu,

izjavio je Marco Argenti, potpredsednik za Medije u kompaniji Nokia..

Finansijski detalji ovog posla nisu objavljeni. Očekuje se da se dogovor zaključi tokom trećeg kvartala 2010 godine, nakon uobičajenih uslova zatvaranja.

Iako je i dalje globalni lider na tržištu mobilnih telefona, Nokia svakim danom gubi dio tržišta od svojih konkurenata poput Apple,Samsung i ostali. Zarada Nokia je u opadanju a generalni direktor Olli-Pekka Kallasvuo je pronašao put izlaska iz krize kojim će kompanija ući u još jednu reorganizaciju u pokušaju da pojednostavi svoje linije proizvoda. Kao deo reorganizacije, novi odel Mobile Solutions će se fokusirati na smartfone koji rade pod Symbian-om i MeeGo, dok će se Mobile Phones odjel koncentrisati na pristupačnije uređaje.

motally-solution