buy-sell-online Vrijednost je prihod ostvaren od jednog klijenta tijekom vašeg odnosa sa njim. Ako prodajete samo jedan proizvod i ako je to nešto što ne treba da se naručuje ponovo onda je vrijednosti vašeg kupca ograničena na prihod koji dolazi iz samo jedne prodaje vašeg proizvoda.

Ali ako prodajete širok spektar proizvoda, onda vaši prihodi mogu rasti eksponencijalno. Prodaja postojećim kupcima je lakša i jeftinija nego prodaja strancima, jer već imate kultivirani odnos sa njima. S druge strane da bi prodali nešto novim kupcima morate da:

  • Privučete njihovu pažnju
  • Uspostaviti svoju vjerodostojnost
  • Izgradite njihovo povjerenje u vas
  • Treba da prevladate bilo kakav otpor koji oni imaju prema online kupovini
  • Napravite tu prvu ključnu prodaju

Važna stvar koju treba da zapamtite jeste da vaši ostali proizvodi koje nudite moraju biti stvari za koje će vaše ciljno tržište biti zainteresirano. Tako na primjer, možete:

  1. Ponuditi proizvode koji nadopunjavaju vaš osnovni proizvod. Na primjer, ako prodajete teniske rekete, ponudite svojim klijentima torbe za njihove rekete ili loptice za tenis, razna uputstva ili treninge, popis je beskrajan.
  2. Prodaja više komada istog proizvoda po sniženoj cijeni. Ako je vaš proizvod nešto što treba redovito da se mijenja, ova strategija onda djeluje posebno dobro. Na primjer, ako prodajete stvari kao što su patrone za pisač ili baterije. Ali čak i ako vaš proizvod nije nešto što treba da se redovito mjenja, možete svojim klijentima ponuditi poseban popust na proizvode koje su već kupili. Na taj način, ako vole proizvod, mogu da ga kupe kao poklon za obitelj i prijatelje.
  3. Koristite plaćenu pretplatu kao drugi proizvod. Ako ste uspostavili sebe kao stručnjaka u oblasti vašeg djelovanja, onda možete graditi vašu reputaciju tako što ćete ponuditi pretplatu za premium informacije dostupnu samo za članove. Na primjer, ako je vaš glavni proizvod ribolovački pribor, vi možete prodavati pretplatu na tečaj o ekskluzivnim naprednim tehnikama ribolova, i to je vaš drugi proizvod.Ovaj plaćeni tečaj možete dostavljati putem web stranice koja je samo za članove ili putem e-maila.
  4. Pokušajte da rastavite svoj trenutni proizvod. Na primjer, ako prodajete knjigu o tome kako organizirati vaš dom, možete ponuditi osnovnu verziju za 9.95 dolara kako bi generirali veliki volumen prodaje po niskoj cijeni. Zatim, 30 dana kasnije, možete da ponudite svojim klijentima naprednu, proširenu verziju koja uključuje upravljanje kućnim uredom i softver za 29,95 dolara ili čak 39,95 dolara sa čime biste dramatično povećali svoju zaradu.
  5. Pokušajte prodati svojim klijentima nadogradnju njihovog proizvoda. Ako su koristili i ako vole vaš osnovni model, onda će vaši klijenti biti otvoreni za primanje ponuda za ažuriranje osnovne verzije. Na primjer, ako prodajete e-knjige koje podučavaju ljude kako koristiti određeni dio softvera, možete prodati obnovljenu verziju prethodnom kupcu kada je u pitanju programski paket koji je nadograđen.
  6. Napišite knjigu ili napravite video. E-knjige su odličan pozadinski,drugi proizvod koji zna da donese ogroman profit. Razmislite o pisanju kratke knjige na temu koja se odnosi na vaš proizvod ili uslugu. Na primjer, ako prodajete teniske rekete možete napisati knjigu “Usavršite svoj servis”. Mogli bi čak ponuditi i specijalan video koji nadopunjuje vaš proizvod ili uslugu. Ako prodajete opremu za roštilj, ponudite video koji uči ljude kako da usavrše svoju roštiljsku tehniku.
  7. Ponudite tuđi proizvod. Vjerojatno najbrži i najlakši način za dodavanje novih proizvoda na vaše stranice jeste da se pridružite još jednom poslovnom affiliate programu i da preporučujete njihove proizvode u zamjenu za postotak od svake prodaje koja je išla posredstvom vas. Prodaje affiliate proizvoda može biti vrlo unosan način za povećanje vaše prodaje, pogotovo zato jer ne morate utrošiti vrijeme ili novac za razvoj novih proizvoda.

Znaći, ako ne nudite popratne proizvode svojim kupcima izgubićete jako mnogo potencijalnih prihoda.