Startup MSKYNET, koji obezbeđuje API koji omogućava drugim kompanijama da generišu i vrše analizu 2D barkodova zove se SPARQCodes, primila je 550.000 dolara investicija od grupe investitora koju predvodi Andy Liu (Buddy TV), sa ostalim učesnicima, uključujući Chris DeVore (Founders Coop) i John Keister (Marchex).

Osnivač Jesse Chor navodi da je SPARQCodes sličan standardnom QR code-u, ali sa nekoliko ključnih razlika. Kao prvo, on kaže da većina QR code-ova pokušava da ugradi sve svoje podatke u 2D barkod, što može dovesti do barkodove koji su vizuelno kompleksni i teški za za skeniranje putem telefnskih kamera (koje su uglavnom lošeg kvaliteta). SPARQCodes rešava ovaj problem tako što podatke skladišti na svoje servere, Kod skeniranja je zapravo za skraćeni URL-a a ne za same podatke. Na ovaj način, kako kaže Chor, Kodovi se lakše skeniraju sa telefonima čije kamere su obično lošijeg kvaliteta. Korisnici mogu da skeniraju SPARQCodes koristeći većinu standardnih QR aplikacija za čitanje.

SPARQCodes skraćeni URL takođe dolazi i sa nekoliko drugih pogodnosti. Pa tako omogućava barkod autoru praćenje i analizu na isti način kao i sa servisom za skraćivanje linka kao što je bit.ly. Takođe omogućava da saznate kakav telefon korisnik ima kako bi mu pružili sadržaj koji je prilagođen sa mogućnostima uređaja. Na primer, ako hoćete da vaš SPARQCodes šalje korisniku mape, možete da linkujete iPhone korisnika direktno na aplikaciju ugrađenog mapiranja, dok manje moćnim telefonima šaljete osnovnu sliku karte.

Jesse Chor takođe navodi da je SPARQCodes vizuelno dizajniran da privuče pažnju korisnika bolje nego standardni QR code, i tvrdi da oni dobijaju između 300% i 1000% više konverzacija u odnosu na tradicionalne QR code-ove za preuzimanje aplikacija.

Klijenti koriste SPARQCodes API na različite načine. FlightStats prezentuje korisnicima jedinstveni SPARQCodes za svaki let koji žele da prate, drugi uključuju barkodove u oglase časopisa. SPARQCodes model monetizacije varira u zavisnosti od toga koliko ga njegovi klijenti koriste, FlightStats plaća na osnovu toga koliko kodova kreira, dok korisnik koji ugrađuje kod u časopise verovatno plaća na osnovu toga koliko je ljudi snimilo kod.