41uMPVQR1sL Trebate samo da bacite pogled na YouTube i odmah će vam biti jasno koliko su videa popularan medij na Internetu. Pretpostavljam da nikada niste razmišljali o tome da i sami postavite vlastiti web sajt i deklarišete se kao YouTube suparnik.

Realno vam mnogo toga treba da bi došli na nivo YouTube-a ali isto tako možete napraviti pristojnu zaradu izgradnjom vlastitog video sajt, naravno ako to uradite na pravi način.

Kako napraviti novac sa videom?

Prvo, ne možete naplaćivati korisnicima da svoje video zapise postavljaju na vašu stranicu jer ni YouTube to ne naplaćuje a ako bi pokušali to da uradite sami bi sebe izbacili sa tržišta. Znači to definitivno otpada!

Koje su vam opcije?

Najbolji način da se pozicionirate u ovoj areni jeste da razmišljate o tome šta treba da uradite da biste bili primjećeni. Na primjer, da li ćete prihvatati sva videa ili ćete stvoriti online video web sajt oko jedne određene teme?

Ciljani web sajt je možda bolja opcija nego pokušavati se natjecati sa uspjehom YouTube-a, jer to će vas mnogo koštati. Koje su teme dovoljno popularne da bi se izgradio sajt oko njih a da se ne povrijede neka autorska prava pri tome? Ovo je svakako područje koje zahtjeva dosta razmišljanja prije nego što se upustite u dalji posao.

Ako ne znate mnogo o web dizajnu i razvoju sajta potražite stručnu pomoći za dizajniranje tako da on ne izgleda samo dobro nego i da sami video zapisi budu ljudima jednostavni za submit-ovanje. Iako nećete naplaćivati članarinu ipak vam je potrebna zona za članove gdje bi ljudi mogli upravljati video zapisima koje su postavili na stranicu.

Kako ga monetarizirati?

Najlakši način za to jeste da stavite Google Adsense oglase na svoj web sajt, na istaknutim mjestima na svakoj stranici. Potrudite se da prilagodite boje i izgled onoliko koliko vam to Adsense omogućava, tako da se uklapaju u vaš izgled. Na taj način oni će izgledati puno manje kao oglasi a više kao linkovi ka drugim područjima od interesa.

Zamisao je da kupite svoj vlastiti naziv domena i hosting prije nego što postavite svoj vlastiti sajt ali ako već imate vlastiti web sajt onda zašto ne dodati video sekciju u njega?

Ovo bi mogao biti dobar način da poboljšate svoje prihode jer ljudima nudite dosta interesantnu stvar. Zamislite da imate web sajt o zanimljivim i čudnim vijestima iz cijelog svijeta. Također bi mogli pozvati ljude da postave svoje kućne video zapise raznih događanja, na koje bi postavili oglase kada budu dodati na vaš sajt. Ovo je odlična ideja jer daje više dubine sajtu koji već imate i potiče više klikova na vaše oglase.

Bez obzira da li ste počeli od nule ili ste dodali video sekciju na ono što već imate, online video web sajt može iskoristiti veliki dio korisnika Interneta koji redovito posjećuju lokacije poput ove. Ne treba da pretjerate sa reklamiranjem, jednostavno postavite nekoliko videa koji imaju nešto zajedničko sa vašim web sajtom i preko njih postavite svoju URL adresu. Vjerojatno da ćete biti iznenađeni na kakav jednostavan način možete povećati broj vaših posjetitelja!