SEO_Advice-300x104

Svatko voli dobar savjet, zar ne? Evo 30 najbržih metoda za optimizaciju sajta za Internet pretraživače (SEO). Većina ljudi sa nekim web dizajn i SEO predznanjem trebali bi biti u mogućnosti da primjene ove metode bez ikakvih problema.

1. Ako baš morate da koristite JavaScript padajući meni, slikovne mape ili slikovne linkove, potrudite se da stavite tekstualne linkove negdje na stranici kako bi ih “spiders” mogli slijediti.

2. Sadržaj je krucijalna stvar, stoga se potrudite da imate kvalitetan, dobro napisan i jedinstven sadržaj koji će se fokusirati na osnovnu ključni riječi ili fraza.

3. Linkovi su također veoma bitni. Izgradite mrežu kvalitetnih povratnih veza pomoću ključne riječi ili fraza. Zapamtite, ako ne postoji dobar, logičan razlog da neki sajt linkuje na vas, onda vi ne želite tu vezu.

4. Nemojte biti opsjednuti PageRank-om. To je samo jedan dio algoritma. Stranica sa nižim PR zaista može preteći neku drugu stranicu sa višim PR.

5. Budite sigurni da imate jedinstvene, ključne riječi usmjerene na Title tag-ove na svakoj stranici vašeg web sajta i ako morate imati naziv svoje tvrtke u njima, stavite ga na kraju.

6. Svjež sadržaj može pomoći u poboljšanju vašeg rangiranja. Dodajite redovito novi, koristan sadržaj na vaše stranice. Svježina sadržaja daje relevantnost vašim stranicama u očima tražilica.

7. Budite sigurni da linkovi ka vašm stranicama i unutar vašeg web sajta koriste ključne fraze. Drugim riječima, ako je vaš cilj “online tržište”, onda link treba da bude “online tržište” umjesto linka “Kliknite ovdje”.

8. Fokus na fraze pretrage a ne na jednu ključnu riječ, i stavite svoj naziv sajta u tekst (“članci Online Tržišta” a ne “članci”) koji će vam pomoći u lokalnom pretraživanju.

9. Nemojte dizajnirati svoj web sajt bez razmatranja SEO. Pobrinite se da vaš web dizajner razumije vaša očekivanja za SEO. Gledajte da izbjegnete Flash jer “spiders” mogu indeksirati tekst ali ne Flash ili slike.

10. Koristite ključne riječi i ključne fraze u tekstualnim linkovima, ALT atributima, pa čak i u nazivu vašeg domena.

11. Provjerite pitanje www i ne-www domena. Drugim riječima, ako preferirate http://www.domain.com onda bi trebali http://domain.com preusmjeriti na njega.

12. Provjerite link na svoju početnu stranicu kroz vaš sajt. Da li je index.html priložen uz vaš naziv domena? Ako je tako, vi razdvajate vaše linkove. Vanjski linkovi idu na http://www.domain.com a interni linkovi idu na http://www.domain.com/index.html.

Rješite index.html ili default.php ili što god da je i uvijek linkujte na svoj domen.

13. Frames (Okviri), Flash i AJAX, svi dijele zajednički problem, ne možete linkovati na jednu stranicu. Ili sve ili ništa. Ne koristite okvire uopšte a Flash i AJAX koristite štedljivo za najbolje SEO rezultate.

14. Vaša URL ekstenzije ne prestavlja nikakvu smetnju. Možete koristiti .Html, .Htm, .Asp, .Php i sl., a to neće napraviti nikakvu razliku što se tiče vašeg SEO pitanja.

15. Imate novi web sajt koji želite da bude indeksiran? Slanje preko Google-ove redovite forme za slanje može potrajati tjednima. Najbrži način da budete indeksirani jeste da budete linkovani kroz neki kvalitetan sajt.

16. Ako se sadržaj vaših stranica ne mijenja često, onda je vašem sajtu potreban blog jer “spiders” obožavaju svježi tekst. Blogajte najmanje tri puta tjedno sa dobrim, svježim sadržajem.

17. Kad pravite linkove, mislite o kvalitetu a ne o količini. Neka dobra autoritativna veza može učiniti mnogo više za vas nego desetak loših linkova, koji vam čak mogu naštetiti.

18. Tražilice žele prirodan jezički sadržaj. Nemojte pokušavati da filujete vaš tekst sa ključnim riječima. To neće funkcionirati. Tražilice pregledavaju koliko puta je pojam sadržan u tekstu i ako ga ima previše, to može biti loše po vas.

19. Ne samo da bi trebali da koristite ključne riječi u linkovima nego bi tekst oko veze također trebao biti povezan sa vašim ključnim riječima.

20. Ako ste na zajedničkom poslužitelju, uradite provjeru crne liste kako biste bili sigurni da niste na proxy-ju sa spamerima ili zabranjenim stranicama. Njihova negativna očitost mogu utjecati na vaše rangiranje.

21. Budite svjesni da ako koristite usluge koje blokiraju informacije o vlasništvu domena Google može da vas vidi kao potencijalnog spamera.

22. Kada optimizirate svoje blog postove, optimizirajte svoj Title tag posta neovisno od vašeg naslova bloga.

23. Donja granica SEO su tekst, linkovi, popularnost i ugled.

24. Pobrinite se da je vaš sajt jednostavan za korištenje. To može utjecati na sposobnost izgradnje linkova i popularnosti a time i na vaše rangiranje.

25. Nemojte biti škrti sa linkovanjem ka drugima. To će potaknuti druge da linkuju na vas.

26. Tražilice vole jedinstven sadržaj koji je uz to i kvalitetan. Postoji razlika između jedinstvenog sadržaja i kvalitetnog sadržaja. Potrudite se da vaš sajt sadrži oboje.

27. Ako baš morate imati glavnu stranicu kao splash stranicu koja je u Flash-u ili je jedna velika slika, smjestite tekst i navigacione linkove ispod tog “poklopca”.

28. Neki od vaših najvrednijih linkova se možda neće pojaviti na web stranicama ali će biti u obliku e-mail komunikacije kao što je newletter.

29. Nećete dobiti ništa od plaćenih linkova osim nekoliko klikova sem ako su linkovi ugrađeni u tijelo teksta i nisu očiti sponzorirani linkovi.

30. Linkovi iz .edu domena daju određenu težinu tražilicama. Pokrenite pretraživanje za mogućim neprofitabilnim .edu web stranicama koje su u potrazi za sponzorima.