google_logo_jun10 U svom nastojanju da ubrza Internet, Google planira da predstavi novi format slika koji može da smanjiti veličinu datoteke slike za 40% u odnosu na standardnu JPEG datoteku. Ovaj novi format slike, WebP, proizlazi iz Google-ove WebM video tehnologije. Google-ov glavni proizvodni upravitelj tvrtkinog programa “učiniti web bržim”, je rekao da je “65 posto bajtova na webu od slika.” Smanjenjem prosječne veličine slika mogli bi znatno poboljšati korisničko web iskustvo. 90% slika koje je Google testirao, pokazale su da “WebP nudi istu kvalitetu sa 40 posto manjom datotekom.” Baš kao i JPEG format, WebP će vjerojatno raditi najbolje za fotografije.

Novi WebP format slike će imati tešku bitku sa standardnim JPEG formatom. Postoji i nekoliko nedostataka, prije svega, trenutno niti jedan preglednik ne može prikazati ovaj novi format. Google Chrome će vjerojatno biti prvi koji će ga podržavati, web programeri i dizajneri vjerojatno neće prihvatiti novi format slike dok ga predhodno ne podrže svi moderni preglednici.

Microsoft je napravio sličan potez potporom formatu JPEG XR, ali još uvijek nije uspio da privoli ostale preglednike da podrže ovaj format (trenutno, radi samo na Internet Explorer-u).

art.webp

Ova slika je kodiran sa WebP. Budući da preglednici još uvijek ne mogu prikazati WebP, ova WebP slika zapravo je prikazana kao PNG grafika koja bilježi WebP verziju bez promjena. U svom WebP utjelovljenja, slika je 36154 bajta.

art

Ista slika kodirana sa JPEG. Njena veličina je 46768 bajta.