Microsoft je u četvrtak izjavio da je spreman za javnu betu nove verzije svog CRM softvera, programa namjenjenog srednjim tvrtkama za praćenje njihovih klijenata.

Microsoft Dynamics CRM 2011, je naziv programa i može se kupiti bilo kao server softver ili kao hosted usluga. Tekuća verzija CRM 4, dostupna je u hosted obliku samo od Microsofta za SAD i Kanadu. Uz novu verziju koja će se u konačnom obliku pojaviti do kraja godine, Microsoft širi hosted izbor na više od 40 zemalja.

Microsoft-ov potpredsjednik Michael Park navodi da je nova CRM verzija dizajnirana kako bi dodala nove mogućnosti izvještavanja.

Park je odbio prognozirati koliko će se kupaca ovoga puta odlučiti za hosted proizvod, za razliku od verzije koju klijenti pokreću na vlastitim serverima.

Teško je reći, a da budem iskren i ne zanima me dok god je klijenti kupuju,

izjavio je Park.

Microsoft se suočava sa konkurencijom u CRM prostoru u vidu kompanija kao što su Oracle i Salesforce.com.

Salesforce i Microsoft se također natječu u nastojanju da ponude alate koji programeri mogu koristiti za pisanje svog vlastitog online softvera. Salesforce ima svoj Force.com a Microsoft nekoliko opcija uključujući Windows Azure, Cloud-baziran operativni sustav. Microsoft također omogućava programerima da izgrade prilagođene aplikacija za CRM proizvod. Uz CRM 2011, Microsoft planira ponuditi online tržšte za isticanje takvih dodataka. U početku kupci će moći pronaći i isprobati te proizvode iako se Microsoft nada da će moći dodati mogućnost prodaje tih proizvoda na tržištu.

crm_Dashboards_610x458