nokia-logo Nokia se opasno angažirala u lovu na nove talente koji bi joj trebali pomoći u oživljavanju posrnulog smartphone poslovanja.

U utorak je tvrtka potvrdila da je angažirala Palm Pre dizajnera Peter Skillman-a kako bi poboljšao korisničko iskustvo i usluge za MeeGo, operativni sustav koji se temelji na Linux-u a koji je Nokia razvila sa Intel-om i koristi će ga na svojim telefonim sljedeće generacije sa oznakom N9.

Skillman, koji je radio u Handspring i Palm-u 11 godina, bio je dio tima koji je razvio Palm Pre, navodno je napustio Hewlett-Packard prošlog mjeseca. HP je objavio stjecanje Palm-a u travnju ove godine.

Iako Palm Pre nikada nije stekao prodajni uspjeh kojem se Palm nadao, telefon je nagrađen od strane analitičara i recenzenata za svoj dizajn i jednostavnost korištenja korisničkog sučelja.

Ovog tjedna na Nokia World 2010 u Londonu predstavljen je niz novih uređaja a rukovodstvo je razgovaralo o potrebi za revitaliziranjem poslovanja. Veliki dio tih promjena odnosi se na oslobađanje od dosadašnjeg mnogobrojnog izvršnog kadra.

Tako je objavljena smjena izvršnog direktora Olli-Pekka Kallasvuo a nekoliko dana kasnije objavljena je ostavka i Anssi Vanjoki, potpredsjednika i generalnog direktora Mobile Solutions Group i člana izvršnog odbora Nokia Group. U utorak je Wall Street Journal izvijestio da će i Nokia predsjednik Jorma Ollila napustiti svoje pozicije u 2012 godini.

Olilla je na mjestu izvršnog direktora tvrtke Nokia bio 14 godina. Za vrijeme svog mandata bio je uglavnom odgovoran za stvaranje kompanije koja će biti najvećih svjetski proizvođač mobilnih telefona. Sa te pozicije je odstupio 2006 godine a na njegovo mjesto došao je Olli-Pekka Kallasvuo.

Nokia očekuje da će nove ideje i nova uprava vratiti kompaniju na put uspjeha.