Uspešna viral marketinška kampanja može da poveća prisutnost vaše kompanije i proizvoda tako što će povećati broj linkova na vaš sajt. Jedan od najtežih delova dolazi sa idejom. Hajde da istražimo nekoliko različitih načina razvoja ideje.

Demografski podaci: Skupljanje Bodova

Gde se vaši klijenti okupljaju na Internetu? Baš kao u stvarnom životu, ljudi sa sličnom demografijom imaju tendenciju da se okupljaju na sličnim mestima. Naravno, uvek postoje izuzetci.

Sastavite listu sajtova u koju se demografski uklapaju vaši klijenti. Onda istražite šta je bilo najpopularnije u poslednjih godinu dana. To bi moglo biti bilo šta, uključujući i specifične teme, foto kolekcije, crtane filmove, intervjue, alate, interaktivne igre i takmičenja. To sve zavisi o ukusu vaših kupaca.

Uostalom, ono što je popularno tinejdžeru verovatno neće biti popularno penzioneru. Zapamtite, nisu masovnost i veličina viralne kampanja najbitniji, najbitniji je konačan rezultat.

Kada je ova lista napravljena, organizujte grupni sastanak na kom bi razmatrali načine na koji bi se mogla realizovati jedna od ideja za viralnu kampanju.

Istraživanje Sajtova Društvenih Medija

Uštedite vreme i resurse tako što ćete angažovati nekoga da istraži nekoliko sajtova društvenih medija, kao što su YouTube i StumbleUpon, te da otkrije koje su priče doživele veliki uspeh a koje imaju veze sa vašim poljem delovanja. Zatim to treba da prilagodite da izgleda onako kako vama odgovara.

Prodajete žensku odeću? Pregledajte nakit i kozmetiku. Predstavljate hotele ili odmarališta? Otkrijte strategije onih koji organizuju neke obilaske ili ispitajte šta rada hoteli u različitim geografskim oblastima.

Zabava sa Kupcima

Za smelu i progresivnu kompaniju, napravite crtani film ili video inicirajući zabavu sa kupcima. Svako voli dobar smeh i to je jedan od najuspešnijih oblika viralnog marketinga. Saznajte šta čini vaše klijente jedinstvenim. Nešto čemu će se nasmejati a da slučajno ne budu uvrijeđeni.

Trebate nešto konzervativnije? Okrenite se oko sebe i narugajte se vašoj industriji sa parodijom.

Viralna Takmičenja

Da li je vaša kompanija ambiciozna? Možda ste startup kompanija koja pokušava da bude primećena.

Organizujte takmičenje u razvoju viralne kampanje za vašu kompaniju. Ovo se može uraditi u nekoliko različitih formata u zavisnosti od potreba vaše kompanije i apetita za rizikom.

Ovo je možda najjednostavnije jer vam drugi dolaze sa idejom, koju vi onda sprovodite. Takmičenje takođe može biti u pokretanju pune kampanje a onaj takmičar koji bude imao najveći uspeh pobeđuje (potrudite se da imate posebne merne jedinice koje bi dovele do pobednika).

Provedite neko vreme razmišljajući o vašim viralnim marketinškim idejama. Najteži deo je sama ideja. Uzimajući dodatno vreme za razmišljanje će obezbediti da ona ima bolje šanse da uspe.

Na kraju, proverite da li vaša kompanija ima resurse da pokrene jednu dobru viralnu kampanju. Ovo uključuje osoblje, vreme i finansijska sredstva. Prečesto, firme započinju kampanje a onda shvate da nemaju unutrašnje resurse da ih sprovedu.