Da biste dobili prvo mjesto za vaše najvažnije ključne riječi, pomaže da iskoristite neprimjetnu karticu za izvještaje koju pruža Google a koja vam omogućava da saznate da li ste prikladno dizajnirali vašu web sajt informacionu arhitekturu, unutarnju navigaciju i linkovanje teksta a sve u nastojanju da pomogne u vašem SEO uspjehu.

Sitelinks

Analizirajući svoje Sitelinks je način da uvidite da li ste i koliko daleko od vrha vaše informacione arhitekture. Nemaju sve web stranice Sitelinks, ali mnoge imaju. Često možete pronaći ovo tražeći svoje brend ime ili ključne riječi koje se nalaze u nazivu vašeg domena ili bilo kojeg termina za koji ste sigurni da ste rangirani na mjestu broj jedan.

Možete vidjeti jednu od tri stvari u sklopu svog unosa.

  • Prva će biti tri do osam linkova sa linkovanim tekstom identičnim sa vašom glavnom navigacijom. Ovo je optimalan rezultat, jer pokazuje da se vaša glavna  tekstalna navigacija jasno širi u posebne kategorije na sajtu.
  • Druga, Sitelinks koji možete vidjeti su linkovi na dublje stranice na sajtu. To je iz razloga jer ova stranica dobiva jako mnogo prometa.
  • Treća moguća Sitelink opcija jeste da uopće nema Sitelinks-a. To se događa kada je stranica tako SEO neprijateljska da tražilice ne mogu proći dalje od početne stranice.

Na primjer, tražeći Pepsi u Google-u. Ovaj veliki brend je na prvom mjestu ali bez Sitelinks zbog toga što je početna stranica u Flash-u. Drugi primjer bi bio potraga za Coca-Cola u Google-u, ni oni također nemaju Sitelinks. Njihov problem je korištenje JavaScript linkova na njihovoj početnoj stranici.

Popis Unutarnjih Linkova

Sitelinks su tu već godinama, točnije pet godina a još jedna važna značajka za rezultate pretrage koja je također prisutna već godinama jeste unutarnji linkovi sajta.

Ovi vodoravni linkovi koji se nalaze između opisa i URL su najčešće kopija anchor teksta tekstualnih linkova koje posjedujete na vašoj početnoj stranici. Da bi ih Google prikazao, potrudite se da tekstualni linkovi budu postavljeni u prvih nekoliko odlomaka kako bi se podigao CTR (promet putem klika) vaše interne stranice.
Isto tako, osigurajte da je anchor tekst identičan ključnim riječima odredišne stranice. Nakon postavljanja unutarnjih linkova u Google rezultatima pretrage, Google označava da imate odgovarajuće unutarnje linkovanje sa strategijom ključnih riječi.

Hijerarhijska Kategorija Linkova

Jedna od najnovijih značajki za optimizaciju rezultata pretrage koju možete koristiti jeste hijerarhijski breadcrumb link koji se nalazi u URL liniji u rezultatima pretrage. Ovo je počelo da se pojavlje prije nekih 9 mjeseci, te kao i unutarnji linkovi ne zahtijeva rangiranje na mjestu broj jedan, brend ili pretragu povezanu sa domenom da bi se pojavilo na stranicama rezultata pretrage.

Primanjem hijerarhijskih kategorija linkova se postiže pomoću mreže breadcrumb navigacije širom unutarnjih stranice vašeg web sajta. Da biste stvorili optimalni proces breadcrumb linkovanja, budite sigurni da ste primijenili strategiju ključnih riječi sa informacionom arhitekturom sadržaja vašeg web sajta. Vaša URL struktura treba uključivati ključne riječi i relevantne kategorije sadržaja, te osigurati da web sadržaj potpada u odgovarajuće kategorije.