netezza IBM kupuje kompaniju Netezza, proizvođača uređaja za skladištenje podataka. Big Blue kupuje kompaniju u gotovinskoj transakciji po ceni od 27 dolara po deonici ili neto ceni od oko 1,7 milijardi dolara.

Netezza, koja ima oko 500 zaposlenih širom sveta, pruža analitiku visokih performansi u području uređaja za skladištenje podataka.

Sticanjem kompanije Netezza, IBM proširuje svoju ponudu informacija i analize, uključujući i usluge koje su dostupne preko IBM-ove poslovne analitike i optimizacije konsalting organizacija. Nakon završetka preuzimanja, IBM namerava da integriše Netezza u okviru svog Information Management softver portfolia.

Netezza i IBM su dugogodišnji strateški partneri (ali i konkurenti), koji su usmereni na optimizaciju opterećenja sistema koji pružaju integrisane sisteme, softver za analizu i skladištenje ogromne količine složenih podataka.

Netezza navodi da je više od 350 klijenata u različitim industrijskim granama usvojilo njenu tehnologiju, uključujući i kompanije kao što eHarmony, Time Warner, NYSE Euronext, Virgin Media i ostali.

Prošlog meseca, Netezza je objavila snažan rast neto prihoda u drugom kvartalu koji podstiće njene izglede za godišnji prihod na oko 248 miliona dolara (što je rast od 30 odsto).