facebook-money Jeste li znali da Facebook vrijedi više od Research in Motion, Starbucks-a, Dell-a, Yahoo-a, Adobe-a, Intuit-a ili od eBay-a? To je u skladu sa širokom raznolikosti ulaganja i vrijednosti koje su lasnirale Facebook-ove dionice u stratosferu.

Iako je Facebook privatna tvrtka, investitori već neko vrijeme kupuju i prodaju dionice u privatnim transakcijama i kroz usluge kao što su SecondMarket i SharesPost.

Facebook-ova stvarna vrijednost ovisi o tome koga pitate. Forbes misli da je vrijedan 23 milijarda dolara, SharesPost navodi da je njegova vrijednost 26,3 milijarde dolara a Financial Times kaže da je vrijednost tvrtke Facebook 33 milijarde dolara.

Ove procjene se temelje na obrtu i transakcijama stvarnog svijeta.

U veljači 2009 godine, Facebook je vrijednovao sebe na 3,7 milijardi dolara. Do studenog 2009 godine, vrijednost se utrostručila i iznosila je 9,5 milijardi dolara i od tada, vrijednost tvrtke je i više nego utrostručena ako se možemo osloniti na ove privatne transakcije za vrijednovanje Facebook-a.

Iako Facebook-u još uvijek treba mnogo prije nego što prestigne po vrijednosti kompanije poput Google-a, Microsoft-a ili Apple-a, ipak je on sada ispred nekih od svjetskih ikona poslovanja. A radi se o tvrtkama koje imaju po nekoliko desetaka tisuća zaposlenika (za usporedbu, Facebook ima otprilike oko 1500 zaposlenih).

Evo kratkog popisa tvrtki koje su manje vrijedne od Facebook-a, prema njihovoj trenutnoj tržišnoj vrijednosti (NASDAQ):

  • eBay: 32 milijarde dolara
  • Costco: 27,5 milijarde dolara
  • Research In Motion: 26 milijarde dolara
  • Dell: 23,8 milijarde dolara
  • Starbucks: 19,2 milijarde dolara
  • Yahoo: 19,1 milijarde dolara
  • Staples: 14,8 milijarde dolara
  • Intuit: 14,3 milijarde dolara
  • Adobe: 14 milijarde dolara

Ako podijelite Facebook-ovu vrijedost na njegovih 1500 zaposlenika, dobit ćete 22 milijuna dolara po zaposleniku. Imajte na umu da eBay ima 15000 zaposlenih a Starbucks ima više od 120000.

Facebook je i dalje privatna kompanija koja još uvijek nije u potpunosti shvatila dobitnu jednadžbu. Iako bi trebala nadmašiti milijardu dolara prihoda u ovoj godini, njeni infrastrukturni troškovi su i dalje jako veliki. eBay, je imala 2,215 milijardi dolara prihoda samo u drugom kvartalu ove godine.

Postoje valjani razlozi za optimizam i visoke procjene oko Facebook-ove vrijednosti a to su: više od 500 milijuna korisnika, brzi rast i najbolji i najtalentiraniji zaposenici. Bilo bi glupo da se ne aplaudira Facebook-u za sve što je učinio do sada a svi pokazatelji ukazuju da će njegova vrijednost i dalje rasti.