social-media2 Nekada je veliko pitanje za vlasnike malih firmi bilo: “Da li koristiti Google umesto žute štampe kako bi se privukli novi klijenti?”. Sada se pojavilo novo pitanje: “Da li treba koristiti društvene medije?”

Društveni mediju su mnogo kompleksine pitanje nego što je bilo pitanje Google-a u odnosu na žutu štampu. Uz desetine opcija, većina malih firmi ne može da se odluči gde da uloži svoje ograničeno vreme. Dakle, šta da se radi?

Da li treba da koristite društvene medije?

Ovo je najvažnije pitanje na koje treba odgovoriti. Društveni mediji su ključ za kompanije koje se oslanjaju na ponovljene posete i koje imaju promenjiv i interesantan sadržaj(raspored nastave,česte poslovne ponude, novi inventari…), tako da je odgovor, da, obavezno.

O čemu razgovarati online?

Mislite o društvenim medijima kao o konverzaciji. Ako razgovarate sa vašim klijentima kada vas pozovu telefonom ili dođu u vašu radnju, vi bi možda želeli da pronađete način da nastavite tu konverzaciju online.

Svaki put kada uhvatite sebe da štampate neki natpis u vezi prodaje, radnog vremena i sl., koji bi negde okačili, znajte da taj sadržaj možete postaviti online, mnogo efikasnije i brže sa boljim efektom. Ključ je da vaši postovi budu lični ali relevantni sa vašim poslovanjem. Pokažite vašu personalnost online na isti način kako bi je pokazali licem u lice.

Koje društvene medije koristiti?

Zajednička mudrost je da treba da idete tamo gde su vaši klijenti. Može pomisliti da je Facebook jedino takvo mesto ali ima ih još. Najvažnije pitanje je: “Gde vaši klijenti idu ako žele da čuju nešto od vas ili o vama?” Da li se vaš sadržaj dobro uklapa sa sadržajem društvenog medija koji ste izabrali?

Facebook, na primer, je veoma društven. Happy hour u baru može funkcionisati sasvim dobro u njegovom kontekstu. Istovremeno, poslovi sa prodavnicom nameštaja ne bi se dobro uklapali među postovima o pričama sa godišnjih odmora.

Evo nekoliko jednostavnih pravila koja će vam pomoći da odlučite gde da uložite svoje dragoceno vreme:

  • Koji je vaš cilj? Mnoge male firme žele da se fokusiraju na privlačenje novih kupaca. Ako je ovo vaš jedini cilj, onda bi možda bilo dobro da koristite jedan od mnogih sajtova grupne kupovine. Neki drugi bi možda želeli da postanu autoritet u svom jedinstvenom prostoru (na primer, voćarstvo, uređenje bašti i dvorišta itd.). Za firme poput ovih, kombinacija bloga i Twitter-a mogla bi da bude najefikasnija varijanta.
  • Kontekst je ključna stvar. Pokušajte da razumete kontekst socijalnog kanala za koji ste zainteresovani. Da li je socijalan, informativan, komercijalan, umetnički? Ako je vaš sadržaj van konteksta, nećete dobiti odziv kojem ste se nadali. Na primer, ako koristite Flickr za deljenje fotografija vezanih za vaše poslovanje, potrudite se da fotogrfije budu kvaliteta koju korisnici Flickr-a očekuju. Flickr je poznat po tome što privlači fotografe i ljude koji cene odlične fotografije.
  • Koliko dugo možete biti aktivni? Da li planirate da potrošite sate na sajtu, retweet-ujući, odgovarajući na poruke i ostala angažovanja ili možete samo provoditi nekoliko minuta dnevno? Neke društvene mreže zahtevaju velike interakcije da bi stekli odgovarajuću pozornost na mreži dok kod drugih to može biti i u manjem obimu.

Društveni mediji imaju potpunog smisla za mnoge male firme. Osim potrebe da uložite svoje vreme društveni mediji su besplatni za korišćenje i tu činjenicu morate da iskoristite kako bi najefikasnije promovisali svoje poslovanje.

Najbolji savet vam je da posetite relevantne društvene mreže i uđete u interakciju sa drugim firmama. To će vam pomoći da razumete iskustva sa stanovišta kupca kao i da procenite investicije koje treba da daju vašim klijentima dragoceno iskustvo.