zynga Poznato je da je gigant socijalnih igara Zynga jedna od najbrže rastućih tehnoloških kompanija svih vremena koja je igricu FarmVille pretvorila u svojevrstan fenomen. Sa svojom međunarodnom ekspanzijom i dogovorima sa Facebook-om i Google-om, Zynga je nastavila svoj put ka dominaciji na tržištu društvenih igara. Uslovno rečeno, kompanijini prihodi i ostala statistika igara donekle je poznata a podaci koji nisu bili poznati do sada a koji se odnose na pozadinsku platformu otkrio je tehnički direktor Zynga, Cadir Lee, koji je na Oracle OpenWorld konferenciji govorio o infrastrukturi, poslovanju i izazovima giganta online igara.

Cadir Lee pružio je sledeće statistike:

  • 10 odsto svetske Internet populacije (približno 215 miliona korisnika mesečno) je igralo Zynga igre.
  • Kompanija dodaje čak 1000 servera svake nedelje kako bi primila rastući promet.
  • Zynga obradi neverovatnih 1 petabajt podataka dnevno u svojim centrima za obradu podataka koristeći hibridnu privatno/javnu Cloud infrastrukturu.
  • Zynga-ina tehnologija podržava 3 milijarde konekcija na igre kao što su Frontierville i Farmville.

Kompanija je postepeno dodavala zaposlene, kroz akvizicije i nova zapošljavanja, i sada broji više od 1200 stalno zaposlenih i obuhvata 13 gaming studija.

Li navodi da su tri glavna cilja kompanije da se uspostavi poverenje sa korisnicima, da se igre učine dostupnim i da se obezbedi kvalitetno iskustvo za korisnike. Izazovi sa kojima se kompanija suočava su razna opterećenja (npr. morate da dodate 1000 servera nedeljno) i potražnja koja je takođe faktor koji treba da bude ublažen, jer igra kada se lansiraju donose velike količine korisnika na platformu. Čak i lansiranje novih opcija donosi masivan promet na Zynga servere. Li podseća na pokretanje Superberries, kojeg je zasadilo 10 miliona korisnika Zynga. Igrači su zasadili 700 miliona Superberries u prvom vikendu lansiranja.