facebook_logo Budućnost Facebook-ove ekspanzije verovatno uključuje ulazak na tržište mobilnih uređaja. Glasine koje kruže u zadnje vreme navode da se kompanija sprema da izgradi svoj telefon.

Facebook je oštro demantovao ove glasine, rekavši da će umesto ulaska u sektor mobilne telefonije raditi na još bliskijim integracijama.

Jedna stvar izgleda jasna, Facebook nastoji da postane nešto više od proste mobilne platforme, servisa ili web aplikacije. Vrlo je verovatno da Facebook radi na softveru za mobilne telefone sa kojim bi mogao obiljnije da konkuriše Google-u i Apple-u a verovatno je da koristi Android kao svoju polaznu tačku.

Facebook je već sada najpopularnija aplikacija na smart telefonima u SAD, gde više od 50 odsto svih BlackBrerry i Android pretplatnika redovno koristi Facebook aplikaciju, navodi se u istraživanju koje je sprovela kompanija Nielsen.

Šta bi moglo da znači za budućnost? Facebook bi mogao da ima mnogo više kontrole nad mobilnom industrijom nego što to ima danas. I dok prema navodima dobro obaveštenih izvora Facebook koristi Android za razvoj svoje platforme, kompanija izgleda da ne dobija nikakvu pomoć od svog rivala, Google-a.

Razmišljanja iza odluke da se izgradi nešto slično Android-u sasvim je jasno: Facebook bi mogao da prilagodi operativni sistem kako bi ga učinio još više socijalnim a da još uvek bude u stanju da podrži android aplikacije trećih strana. U budućnost bi mogli videti da je za telefoniranje ili tekstualni kontakt dovoljno da kliknete na ime vašeg Facebook prijatelja.