broadcom_onlinetrziste Broadcom je danas objavio da planira da kupi proizvođača 4G čipova Beceem Communications za 316 milijuna dolara u gotovini što bi mu pomoglo u da se istakne kao dobavljač sljedeće generacije bežične tehnologije za tvrtke koja rade bežične infrastrukturene proizvode, kao i za one koje rade mobitele, računala i ostalu potrošačku elektroniku.

Broadcom navodi da će stjecanje ubrzati njegov "put na tržište 4G pripajanjem veoma talentiranog tima inženjera". Broadcom već nudi čipove koji omogućuju mrežno povezivanje više tipova tehnologija, uključujući mobilnu 2G/3G, Wi-Fi, Bluetooth, GPS i Ethernet prebacivanje. Dodavanje Beceem 4G tehnologije omogućit će tvrtki da ponudi cijeli paket proizvoda, uključujući sljedeću generaciju bežične tehnologije do proizvođača uređaja i infrastrukturnih pružatelja usluga, što će, nadamo se dovesti do bolje integracije i nižih troškova.

"Četvrta generacija" je sljedeća evolucija u bežičnoj tehnologiji koja se danas temelji na dvije glavne tehnologije tipa: Long Term Evolution, ili LTE, i WiMAX. Mnogi bežični operatori u cijelom svijetu su već na putu da implementiraju jednu od ove dvije tehnologije. LTE će vjerojatno biti dominantna tehnologija koju koristi 132 operatera u 56 zemalja i koji već ulažu ili se zalažu za uvođenje LTE. Verizon Wireless je prvi veliki provider u SAD koji implementira ovu tehnologiju. Očekuje se da će njegova nova mreža pokriti više od 110 milijuna ljudi na 38 tržišta do kraja godine.

U međuvremenu, WiMax je također tehnologija koja donosi širokopojasnu brzinu na bežične mreže. Više od 550 mreža u 148 zemalja su već izgrađena koristeći WiMax. Sprint Nextel, kroz partnerstvo s Clearwire, gradi 4G mreže širom zemlje putem WiMax. Već su prisutni na više od 55 tržišta u SAD-u. Beceem opskrbljuje tehnologiju za stanice koje se koriste u Clearwire mreži.

Beceem čipove integriraju i LTE i WiMAX, što bi moglo omogućiti bežičnim operatorima da implementiraju i koriste oba, i LTE i WiMAX u dijelovima svojih mreža. Ovo također mogu iskoristiti proizvođači uređaja koji mogu da naprave proizvode koji se mogu koristiti na bilo kojoj mreži. Dok se LTE i WiMAX smatraju različitim tehnologijama, oni dijele isti tip modulacije poznat kao OFDM.

Broadcom navodi da očekuje da će se akvizicija i transakcija zaključiti do kraja prvog tromjesečja iduće godine.