Microsoft i Kineska e-komerc kompanija Alibaba Group testiraju novi pretraživač koji će da ponude Kineskim korisnicima kao alternativu za glavnog igrača na Kineskom tržištu Baidu.

Beta novog Etao sajta za pretraživanje došla je prošlog vikenda udružujući Alibaba e-komerc pretraživača sa kineskom jeziku izdanjem Bing Microsoft pretraživača. Novi sajt združije pretraživače na Alibaba-ine trenutne e-komerc sajtove Taobao.com i Alibaba.com i podešen je da dovodi ljude da Alibaba.com online prodavnice.

etao

Taobao je najveća e-komerc web lokacija u Kini koja drži 75 odsto svih e-komerc transakcija u zemlji. Kompanija očekuje da udvostruči svoje brojeve I dostigne 400 milijardi juana (što je 60 milijardi dolara) u ovoj godini.

Alibaba je 40 odsto u vlasništvu Yahoo-a i pokreće Kineski Yahoo pretraživač. Dakle, ovaj novi poduhvat može predstavljati smanjenje Yahoo-ove povezanosti s Alibaba (bilo je nagoveštaja da će Yahoo prodati svoj dio u Alibaba zbog ne slaganja rukovodstava kompanija) a u isto vreme daje Bing-u dobru odskočnu dasku na Kineskom tržištu.

Etao će se suočiti sa žestokom konkurencijom na Kineskom tržištu pretraživača. Kao dominantni pretraživač, Baidu drži oko 70 odsto tržišta. Google-ov udeo u Kini je u laganom padu od kako je firma preselila svoje poslovanje u Hong Kong, kao način da izbegne Kineske propise o cenzuri. Međutim, Google pretraživač je još uvek dostupan u Kini gde drži 24 odsto tržišta.

Uz takvu konkurenciju tu je još i Kineska državna novinska agencija Xinhua koje je nedavno najavila pokretanje novog pretraživača iza koga će da stoji China Mobile.