Fraza "Google it" dobija potpuno novo značenje danas, gigant Internet pretrage je upravo objavio dostupnost za sve korisnike svog goo.gl URL shortener-a i njegov samostalni sajtu, tako da svako može da koristi Google za praćenje i skraćivanje URL adrese koju dele putem društvenih medija i e-maila.

Goo.gl je inicijalno debitovao u decembru prošle godine kao funkcija integrisana u druge Google proizvode.

Kompanija tvrdi da njen shortener odlikuje stabilnost, sigurnost i brzina. Prve dve odlike su naročito važne jer se desilo da nekoliko drugih usluga budu pogođeno sa zlonamernim kodom maskiranim u linkove. Goo.gl funkcija automatski otkriva spam, "u skoro 100% slučajeva ", navodi se u saopštenju kompanije.

Proizvod takođe dolazi sa očekivanom funkcijom URL praćenja. Kao goo.gl korisnik, možete da se prijavite na svoj Google nalog kako biste videli URL istoriju, izvore prometa, profil posetilaca po zemljama, pretraživače i platforme.

Google je poznat po tome da uvek sakrije neku funkciju bonusa u svojim proizvodima a goo.gl se u tome ne razlikuje. Google inženjer Matt Cutts otkrio je da ako dodate “.gr“ u skraćeni goo.gl URL dobit ćete QR Kod koji kada se skenira, preusmerava na originalnu URL adresu. To je zanimljiv dodatak koji čini goo.gl sve više prijateljskim za brendove i prodavce koji eksperimentišu sa QR Kod-om. Takođe možete da dodate “.info“ u goo.gl URL adresu kako bi proverili analitiku.

goo-gl-analytics