How-to-Make-Money-Online-onlinetrziste Zašto mnogi blogeri poistovjećuju uspjeh bloga sa financijskim uspjehom?

Mnogi, ako ne i većina, blogera se nada da će ih njihov blog učiniti popularnim i da će im zaraditi dosta novca. To i nije iznenađujuće, slava i bogatstvo idu ruku pod ruku.

Ali, kada vam je potreban novi dotok prihoda, nećete pisati deset novih blog postova nego ćete stvorit novi proizvod, pokrenuti e-mail kampanju, napraviti posebnu ponudu, pitati trenutne klijente za preporuke i prijave.

Slično tome, kada želite da dobijete više pretplatnika za svoj blog, ne lansirajte proizvod već pišete bolji sadržaj, postanite aktivniji na društvenim medijima, postujete kao gost na tuđim blogovima, linkujete na druge dobre članke, poboljšajte svoj SEO.

Izgradnja profitabilnog poslovanja i kreiranje popularnog bloga su dvije različite stvari

Povezano, da, ali isto tako i različito. Najpopularniji blogovi zarađuju većinu svog novca sa proizvodima, konsaltingom, uslugama i oglašavanjem. Oni zarađuju svoj novac vođenjem uspješnog poslovanja. Činjenica da vode popularan blog umnogome olakšava to poslovanje.

Imati ogromnu publiku koja će propratiti lansiranje proizvoda nije profitabilno samo po sebi. Profitabilno je kada imate proizvod koji vaša publika želi i treba. Pokrenite informativnu i neodoljivu kampanju a zatim affiliate program koji radi i prodaje slijed koji pretvara izglednu priliku u kupce. Da li velika pretplatnička baza pomaže u tom lansiranju proizvoda? Apsolutno ali blog nije stvar koja sama po sebi zarađuje novac.

Imati veliku platformu na kojoj ćete pokrenuti loš proizvod sa jako slabom kampanjom i uz to ga promovirati ogromnoj armiji čitalaca sa samo nekoliko blog postova je katastrofa, tim pristupom ne bi zaradili dovoljno novca ni da pokrijete osnovne troškove.

Znači, imati popularan blog nije dovoljno, potrebno da izgradite uspješno poslovanje.

Naravno da ne treba da zanemarite svoj blog

Popularan blog ima mnoge vrline kao na primjer, društvenu potvrdu, vjerodostojnost, poboljšanu vidljivost, a sve to je dobro za sklapanje novih poslovnih kontakata i partnerstava kao i za privlačenje potencijalnih kupaca za proizvode koje ćete napraviti ili usluge koje ćete pružati.

Blog je briljantan za stvaranje odnosa, pomaže u stvaranju povjerenja i potencijalno vrijednih veza, no, bez obzira na to koliko se trudili vaš broj pretplatnika se nikada neće transformirati u vaš bankovni saldo.

Kada je riječ o zarađivanju novca, to što imate blog jednostavno nije dovoljno. Sada morate iskoristiti sve što vam je blog dao: vidljivost, autoritet, ugled u vašoj industriji, socijalni dokaz a zatim sve to staviti u funkciju izgradnje profitabilnog poslovanja.