use-adwords-seo-keyword-research-200X200 Većina vas su svjesni nedavnog poboljšanja korisničkog Google AdWords sučelja (UI), uključujući sposobnost pokretanja izvješća u kartici Campaign (kampanja). Ovo je velika vremenska ušteda za PPC (pay-per-click, plaćanje po kliku) menadžere. Međutim, postoji još jedna nova i malo poznata značajka pod nazivom “Segments” koja zaista može performanse vaše kampanje podići na sljedeću razinu.

Segment opcija omogućava vam da pregledate podatke o performansama na nekoliko načina:

  • Network: Google pretraživanje, pretraživanje partnera i sadržaj.
  • Click type: URL klik ili Click to Call.
  • Device: računalo ili mobilni uređaj.
  • Experiment: Campaign Experiment rezultati.
  • Day: performanse po danu.
  • Week: performanse po tjednu.
  • Month: performanse po mjesecima.
  • Quarter: performanse po tromjesečju.
  • Year: performanse po godinama.
  • Day of week: performanse po danu u tjednu (nedjelja kroz ponedjeljak), bez obzira na datum.

Svi podaci prikazani su za razdoblje odabrano u AdWords korisničkom sučelju. Na primjer, ako ste odabrali “Posljednjih 30 dana”, kao vremensko razdoblje, segmentni podaci će se prikazati za to vremensko razdoblje.

Naći ćete Segment opciju pod karticom za upravljanje kampanjom “Campaign Management” (Ad Group, Ads, Keyword, itd.):

segment

Dakle, kako napravili skok sa “zanimljivo” do “djelotvorno” kada su u pitanju segmentni podaci?

Usredotočite se na loše kampanje, grupe oglasa ili ključne riječi

Imate li kampanju koja je gora od ostalih? Da li jedna grupu oglasa pada ispod krivulje? Imate li ključnu riječ ili skup ključnih riječi koje su visoko relevantne ali se ne konvertuju? To je mjesto gdje treba da pokrenite proces segmentiranja.

Koristite vremenski povezane segmentne podatke kako bi pronašli trendove

Recimo da su performanse za jednu od vaših najboljih grupa oglasa nedavno počele da opadaju ali niste sigurni kada je to krenulo. Počnite sa “zadnjih 30 dana” razdobljem a zatim segmentirajte podatke po tjednu. Biti ćete u mogućnosti odrediti određeni tjedan kada je počeo pad. Također ćete čak biti u mogućnosti povezati određene događaje koji se poklopaju sa padom performansi.

Na primjer, jednom našem klijenatu rezultati PPC kampanje su opali tokom prvog tjedna devetog mjeseca. Koristeći segmentaciju podataka otkrili smo da je nastup bio stabilan do tada a kada smo pogledali iste podatke za prošlu godinu utvrdili smo da je učinkovitost pala tijekom tog istog tjedna. Na temelju toga, preporučili smo da se ništa ne mijenja, da se ne prave velike promjene na oglasima i ključnim riječima.

Naravno, performanse su tjedan dana kasnije skočile. Bez segmentacija, možda bismo napravili promjene zbog kojih bismo kasnije požalili.

Redovit pregled mreže i performansi uređaja radi pronalaska padova i skokova

Za neke od naših klijenata, Search Partner Network se obavljaju bolje od Google pretraživanja dok se za druge se obavljaju gore. Sa Segment značajkom ovo možemo riješiti za nekoliko sekundi.

Isto vrijedi i za izvođenje na računalima u odnosu na mobilne uređaje. Neki od naših klijenata dobivaju odlične rezultate sa mobilnih, za druge pak, to je gubitak novaca. Opet, mi znamo u sekundi koji klijenti spadaju u koju kategoriju.

Napomena: Najbolja PPC praksa je da koristite zasebne kampanje za računala i mobilne uređaje. Posluživanje oglasa na svim uređajima za kratko vrijeme je jako loš test kako bi se utvrdilo da li je vrijedno postaviti zasebnu mobilnu kampanju.

Pregled dan u tjednu podataka radi pronalaska padova i skokova

Potrebno je malo više vremena za analizu dan u tjednu podataka ali se to može itekako isplatiti. Segmentiranje podataka o performansama po danu u tjednu mogu dati neke šokantne spoznaje.

Uobičajeno je za B2B oglašivače da otkriju da su vikendi potpuni gubitak PPC proračuna. Ne samo iz razloga što se najviše pretraživanja tijekom tjedna obavlja za vikend, već i većina B2B službi za korisnike i tada radi normalno radno vrijeme. Pa čak i ako preko vikenda pronađu vaš oglas, oni vas neće čuti nekoliko dana ili, mogu čekati do ponedjeljka ujutro, napraviti još jedno pretraživanje i ponovo kliknuti na vaš oglas (stoga duplirajte vašu cijenu po pretvorbi).

Isto vrijedi i za B2C oglašivače, iako vikend možda neće biti vaš problem. Jedan od naših klijenata reklamira iznajmljivanje vlastitih stanova. Njegov najgori dan je srijeda. Ima smisla, ako razmislite o tome, ljudi idu da gledaju stanove tijekom vikenda a ako su zainteresirani kontaktiraju ponedjeljakom ili utorkom. Ili pak, traže stanove četvrtkom i petkom a one interesantne obilaze tijekom vikenda. Srijede nigdje nema i ne konvertira se dobro za klijenta.

Naoružani sa ovim segmentiranim podacima, možete koristiti Ad Scheduling za isključivanje oglasa u danima koji se ne konvertiraju dobro za vaše poslovanje.