picture-121 Juče je Newsweek objavio svoje ekološko rangiranje 500 najvećih javno trgovačkih kompanija u Americi i internacionalno, mereći prihode, tržišnu kapitalizaciju i broj zaposlenih.

Američka lista sadrži kompanije iz četrdeset devet tehnoloških sektora. Njihov rang je meren na osnovu kriterijuma, uključujući: "kompanijin odnos prema životnoj sredini, kontrola otpada, menažment zadužen za životnu sredinu (uključujući i politike i strategije) i ugled među stručnjacima za životnu sredinu", navodi se u Newsweek-ovoj izjavi koja se tiče metodologije.

U okviru US Tech sektora, prvih deset ekološki najodgovornijih kompanija su:

  1. Dell
  2. Hewlett-Packard
  3. International Business Machines (IBM)
  4. Intel
  5. Sprint Nextel
  6. Adobe Systems
  7. Applied Materials
  8. Yahoo!
  9. Advanced Micro Devices (AMD)
  10. Cisco Systems

Google je tek 14. na US Tech listi a 36. sveukupno, dok je Apple 20. na tech listi a 65. u ukupnom plasmanu. Najlošije ocenjene US kompanije za odgovornost prema životnoj sredini u tehnološkom sektoru su Ingram Micro, NCR i Corning.

Američka kompanija sa najboljom reputacijom za odgovornost prema životnoj sredini među anketiranim stručnjacima je IBM. Dell je imao najjače ocijenjenu polisu koja se odnosi na životnu sredinu. U međuvremenu, Sprint Nextel najbolje kontroliše svoj otpad i njegov uticaj na životnu sredinu.

Newsweek-ova globala zelena lista meri ekološke kvalitete "najvećih javno trgovačkih kompanija u razvijenim i novim svetskim tržištima".

Tech sektor prvih deset, na globalnom nivou, su:

  1. International Business Machines (IBM)
  2. Hewlett-Packard
  3. Deutsche Telekom
  4. Toshiba
  5. Vodafone
  6. Nokia
  7. Nippon Telegraph & Telephone
  8. Microsoft
  9. France Telecom
  10. China Mobile

Samo je 14 tehnoloških kompanija dobilo globalni zeleni rang ove godine.