blekko-onlinetrziste Potpuno nova tražilica Blekko je spremna za lansiranje. Prvog studenog Blekko će i zvanično da bude dostupan za korištenje u svom punom sjaju.

Blekko je tražilica koju je osnovao Rich Skrenta i njegova momčada stvorena iz prethodnih tvrtki Topix i Netscape Open Directory. Blekko je osnovan polovinom 2007 godine i već je primio investicije od “angel” investitora, Baseline Ventures i dva ex-Googlers-a.

8000 ljudi od srpnja testira novu tražilicu u privatnoj beta. Za razliku od neuspjeha koji je bio poznat kao Cuil, Blekko momčad nije usplahirana toliko da sebe vidi kao nekoga tko bi mogao da uzdrma Google. Umjesto toga, Blekko se pozicionira kao mjesto za ljude koji tu mogu da stvaraju i dijele svoje tražilice na temelju pouzdanih web sajtova, i da imaju duboki uvid u SEO putem vrlo transparentnog sustav rangiranja.

Tijekom beta perioda, tvrtka navodi da je oko 11,5% korisnika koristilo Blekko barem jednom tjedno. To je vrlo visok postotak ponovnih korištenja za novu tražilicu. Značajka ciljane tražilice je vrlo korisna, kao što ćete vidjeti kada se sajt pokrene.

Tvrtka je primila 20 milijuna dolara od raznih investitora, među kojima je Marc Andreessen i SoftTech VC, Jeff Clavier-a.