Otkad se pojavio Google, 1998 godine, link building (izgradnja linkova) je postala važan dio pretraživanja. Linkovi su ostali ključni element za uspjeh i danas kao i pitanje kako ih vrednovati.

Korelacija između linkova, promet

Pogledajte ova dva grafikona. Prvi prikazuje promet answers.com, sajta koji je prema SEMRush, jedan je od najpopularnijih sajtova na svetu po organskoj pretrazi.

answers-traffic-onlinetrziste

Sledeći grafikon je urađen od strane Majestic SEO koji pokazuje porast answer.com backlink profila tokom istog perioda. 

majesticseo

Obratite pažnju na korelaciju između kumulativnih linkva i prometa. Analizom podatak e-commerce sajta (u milionima jedinstvenih poseta mesečno sa organske pretrage), utvrđeno je 93 odsto korelaciju između linkova I prometa! Urađeno je sve kako treba, od sadržaja, unutrašnjih linkva, arhitekture i brze perspektive, tako da jedino što im je potrebno je linkovanje.

Reference radi, evo grafikona koji pokazuje kumulativne backlink-ove u odnosu na promet organske pretrage:

traffic-backlinks

Vredi istaći da korelacija nije isto što i uzročnost. U stvari, bilo bi prilično čudno za sajt koji privlači milione organskih poseta da ne privlači linkove. Ali korelacija linkova sa prometom obezbeđuje jedan pristup vrednovanju linkova.

Relativno jednostavan pristup procene

Osnovna stvar je da novi linkovi donose bolje rangiranje, što doprinosi nekom novom marginalnom mesečnom prometu.

Trebalo bi da pogledate istoriju vašeg sajta i odnos između linkova, organskog prometa i ekstrapolacije. Takođe možete pogledati i slične sajtove koji su u vašoj branši. S vremena na vreme napravite izveštaj o njihovim backlink-ovima , uporedite to sa prometom za taj vremenski period i izvucite određene zaključke o tome kako bi vaš backlink profil trebao izgledati na tom nivou prometa.

Takođe, uzimajući u obzir da firme nisu bas oduševljene ulaganjima u ovakve stvari mora im se predočiti da postoji povrat investicija (ROI) od izgradnje linkova.

Povrat investicija od izgradnje linkova

Pretpostavimo da nemate prethodno iskustvo na osnovu kojeg bi mogli da procenite koliko će koštati da dovedete 600 linkova u šest meseci. Na primer, ako vam je potrebno 50 odsto povrata ulaganja, vaš budžet za 600 linkova bi trebao biti 15 hiljada dolara ili 2,5 hiljada dolara mesečno.

Ali, šta je onda “fer” povrat ulaganja?

Evo realnosti. To zavisi od mnogih faktora, uključujući efikasnost onoga koji gradi linkove i koliko je sajt sam po sebi linkabilan, linkabilnost (povezivost) sajta je najvažniji faktor. Promovisanjem slabo linkabilnih stvari donosi više štete nego koristi.

Dakle, uprkos tome što imate razuman metod za procenu troškova izgradnje linkova, sve se svodi na kvalitet sadržaja koji možete da promovišete. Ako imate slab sadržaj to je jako teško promovisati, i to dovodi do povećanja rizika od neuspeha kojeg će vaš klijent, bez obzira o koliko maloj ceni se radilo, teško da prihvati.

Zašto bi neko linkovao na vaš sajt?

Kada napravite listu svih strategija izgradnje linkova, sadržaja koji je potrebno da kreirate i promocija koje će biti uključene, najvažnije stvar koja ostaje za razmatranje jeste ta: koliko je vaš sajt ubedljiv, neodoljiv.

Koliko je lako odgovoriti na najvažnije pitanje u vezi izgradnje linkova: Zašto bi neko linkovao svoj sajt na vaš? Što je teže to je skuplje.