google-adsense-onlinetrziste Google AdSense je vjerojatno najistaknutije PPC rješenje za web mastere i nedavno je Google inkorporirao nove načine na koje izdavači mogu da optimiziraju svoje zarade još bolje kako bi povećali profitne marže.

Google Adsense značajka o kojoj mnogi izdavači sa oduševljenjem govore je “Targetable Channels”.

Što su Targetable Channels (ciljani kanali)?

Uglavnom ono što ciljani kanali čine je da omogućuju oglašivačima da precizno ciljaju oglasno mjesto na vašoj web stranici putem svoje AdWords kampanje (ako to omogućite). To znači da ako imate Google Adsense “leader board” na vrhu vaše web stranice i imate omogućen ciljani kanal, oglašivač sa AdWords-a može dati ponudu za tu poziciju. Isto tako, slično kako funkcionira eBay, oglašivači mogu da se natječu jedan sa drugima za položaj koji bi zauzvrat mogao značiti povećanje prihoda za vas kao izdavača. 

Ova značajka omogućuje izdavačima da dobiju najviše za svoj web prostor a pored toga, omogućuje izdavačima da se mnogo više fokusiraju na pružanje solidnog kvaliteta postova. Google Adsense nastoji poboljšati iskustvo za izdavače i sa ovom novom značajkom dokazuje da je jedna od najnaprednih mreža od koje mnogi izdavači mogu imati velike koristi.

Upute o tome kako omogućiti Targetable Channels (ciljane kanale) možete pogledati na ovom Google video tutorialu.

Evo nekoliko stvari koje Google sugerira u pokušaju da maksimizirate svoj profit dok omogućavate premium oglase.

Važno je imati na umu da može potrajati do 3 mjeseca dok se oglasni prostor ne pojavi na izbor oglašivačima, tako da što prije uradite sljedeće korake prije će se premium oglasi početi prikazivati:

  • Najvažniji korak je da napravite dostupnim vaš oglas za ciljane položaje stvaranjem ciljanih kanala, tako da premium oglašivači mogu odabrati vaš oglasni položaj za svoje kampanje. Bez toga, nećete biti uključena u prostorno ciljanje.
  • Implementirajte svoje oglasne jedinice na gornjoj polovici stranice, kod vašeg sadržaja, gdje su korisnici već povezani sa vašom web stranicom. Taj prostor je vidljiv na stranici, bez pomicanja prema dolje.
  • Preporučuje se korišćenje ”top-performing” formata oglasa zbog činjenice da ih većina oglašivača koristiti za dizajn njihovih kampanja, medium (300 × 250), large (336 × 280), leaderboard (728 × 90) i wide skyscraper (160 × 600).
  • Omogućite svoje oglasne jedinice tekstualne i slikovne oglase, tako da svi relevantni, dostupni oglasni mogu da se natječu za prikazivanje na vašoj web stranici. Velika većina premium kampanja je sastavljena od slikovnih oglasa, tako da ako se ne aktivira ova značajka izuzet ćete veliki broj kampanja od pojavljivanja.