apple_onlinetrziste Ako je verovati izveštaju Reuters, Apple razmišlja o potencijalnoj kupovini Japanskog elektronskog giganta Sony.

Špekuliše se da Apple razmišlja o kupovini Adobe-a, Sony-a i Disney-a, što je rezultiralo sa porastom Sony dionica za 3%. Obim trgovanja kompanije iznosio je 17,61 milion akcija, što je najviši od kraja jula, sa porastom akcijama na zatvaranju od 0,7%, samo dan nakon što je kompanija iznenadila tržište sa svojom kvartalnom dobiti.

Nisu svi ubeđeni da će Apple kupiti kompaniju Sony. Analitičari predviđaju da će preuzimanje izbeći Japanska kompanija, navodeći činjenicu da je Sony radio sa Google-om u borbi protiv Apple iPhone-a kao i da proizvodi vrhunske računarske uređaje koji su u stanju da se takmiče sa linijama Apple MacBook i iMac računara.

Tokom objave Apple zarade, 18 oktobra, Steve Jobs je na pitanje šta kompanija može da uradi sa neverovatnih 51 milijardu dolara gotovine, odgovorio:

Želimo ovako da nastavimo, smatramo da postoji jedna ili više strateških mogućnosti u budućnosti u koju možemo da uložimo.

Iako ova izjava ne potvrđuje da se Apple nada da će kupiti kompaniju Sony-jeve veličine, ona sigurno podgrejava špekulacije. Na sve ove glasine Sony je dao kratku izjavu u kojoj navodi da ne može da komentariše glasine i spekulacije.