symbian1 Samsung je obavestio programere da će obustaviti servisnu podršku za Symbian od početka sledeće godine.

Vest dolazi samo nekoliko dana nakon što je Sony Ericsson najavio svoju nameru da prestane sa pružanjem podrške za Symbian. Saopštenje znači da je Symbian Foundation izgubila dva velika člana u samo nekoliko dana.

Razvoj situacije ne iznenađuje mnogo s obzirom da je Samsung u zadnje vreme više bio fokusiran na proizvodnju Android uređaja, kao što je Galaxy S, a paralelno razvijajući svoju mobilnu platformu, Bada.

Pored Samsung-a i Sony Ericsson-a, ostali članovi Symbian Foundation su kompanije Fujitsu, Huawei, LG Electronics, Nokia i Sharp. Sa kompanijom LG koja otvoreno priznaje da više nije zainteresovana za Symbian, Nokia ostaje kao najveći , možda čak i poslednji pravi, Symbian pristalica, mada je čak i Nokia u poslednje vreme fokusirala svoje napore na MeeGo, barem kada su u pitanju smart telefoni visoke klase.

Symbian je i dalje najpopularnija smartphone platforma na svetu ali koja konstantno gubi tržište u odnosu na svoje konkurente Android i iOS. Naredne dve iteracija operativnog sistema, Symbian 3 i Symbian 4, trebalo bi da donesu značajna poboljšanja i da učine Symbian konkurentnijim u odnosu na druge mobilne platforme.

Postavlja se realno pitane, da li odustajanje većine velikih proizvođača uređaja od Symbian-a treba da znači i njegov kraj.