Ako želite da dobijete nešto od kampanje optimizacije za Internet pretraživače (SEO), prva stvar koju treba da uradite je da uđete u koštac sa glavnom metrikom, merenjem ili sa permormansama kampanje. To je lakše reći nego uraditi, iako i mnogo iskusniji SEO stručnjaci često vode raspravu o tome koje su merne jedinice važne a koje nisu, pa čak i o tome kako one rade.

SEO je fazni proces, sa uzrocima i posledicama koji su samo indirektno povezani, pa stoga merenje toga nije nimalo jednostavan proces.

Međutim, postoji nekoliko pokazatelja koji su direktno delotvorni, bez obzira na vaš nivo SEO stručnosti.

Unikatna odredišna strana

Ovo je broj jedinstvenih URL adresa, ili stranica, na koje su poslati posetioci kroz organsku pretragu a to je jedan od najkorisnijih pokazatelja “zdravlja” pretrage vašeg sajta. Ovo je metrika koju je lako pronaći putem vašeg naloga za Google Analytics ili nekog drugog softvera za web analitiku. Samo izaberite organski segment prometa pretrage i pregledajte izveštaj o jedinstvenim odredišnim stranicama. Uklonite sve sumljive adrese i dobili ste svoju listu.

Zašto je korisno: To vam daje jasnu ideju koliko je vaš sajt indeksiran od strane pretraživača. Da biste uspeli sa SEO kampanjom, želite što je više moguće stranica kvalitetnog sadržaja i da je što više njih indeksirano. Ako stranica prima promet sa pretrage, čak i mali, možete onda biti sigurni da je indeksirana čak i ako još uvek nije rangirana za generičke termine pretrage.

Kako koristiti ove informacije: Osim što vam pruža uvid u to koliko je vaš sajt indeksiran, postoje i određene akcije koje možete preduzeti iz ovih podataka. Pretraživači koriste više faktora u odlučivanju koliko i koje stranice vašeg sajta da indeksiraju, ali spoljni link sa kvalitetnog izvora na određenu stranicu vašeg sajta gotovo da garantuje indeksiranje. Dakle, vaše akcije treba da budu usmerene na korištenje vaše liste indeksiranih stranica za rad na spisku ne indeksiranih važnih stranica na vašem sajtu i da izgradite linkove koji će voditi direktno na te stranice. Ovo će pomoći u ukupnom rangiranju pretrage za vaš sajt.

Naravno, možete dobiti mnogo bolji uvid na osnovu ovih informacija. Na primer, da li neke stranice dobijate više ili manje saobraćaja nego što ste očekivali? Da li se cela sekcija vašeg sajta ne indeksira? (Ovo može ukazivati na problem popisivanje.) Da li imate mnogo više odredišnih stranica nego što ste mislili da imate stranice na sajtu? (Ovo može ukazivati na problem kanonikalizacija.)

Posete na osnovu ključnih reči

Broj jedinstvenih poseta na osnovu ključnih reči koje dobija vaš sajt mesečno je još jedan indikator od vitalnog značaja. Njega je takođe lako dobiti putem Google Analytics (samo odete na izveštaj o ključnim rečima).

Zašto je korisno: To vam daje istinsku sliku proporcija mogućeg prometa pretrage koju dobijate a ne samo praćenje ukupnog prometa pretrage. Problem sa celokupnim prometom je da on može biti veoma periodičan, sa velikim varijacijama iz meseca u mesec. Ukoliko nemate veliku količinu istorijskih podataka na osnovu kojih možete da se osvrnete unazad, to može prikriti ono što se stvarno dešava sa vašom kampanjom. Ovo takođe skriva fine detalje o tome odakle dolazi vaš promet, možda imate gomilu poseta sa pretraživača svakog meseca ali ako one dolaze samo sa nekoliko generičkih ključnih reči ili termina za pretragu brenda, onda verovatno propuštate mnogo više prometa nego što bi zaista mogli da dobijate.

Kako koristiti ove informacije: Cilj je da se uvek povećava broj poseta sa jedinstvenih ključni reči koje vaš sajt dobija, tako da to morate da pratite i da nastavite da radite na tome. Dolazni linkovi na sajt su uvek važni, posebno za indeksiranje i rangiranje za generičke termine pretrage ali ključ za dobijanje prometa sa više jedinstvenih temina je da redovito dodajete što više kvalitetnog sadržaja na svoj sajt. Postoje brojne strategije za to ali rad na redovnom ažuriranju bloga je očigledan odgovor. Nema potrebe da brinete o stavljanju specifičnih ključnih reči u tekst, samo prirodno pisanje o temi najbolje funkcioniše

Iako postoji mnogo različitih aspekata za SEO, rad samo sa ove dve jednostavne merne jedinice i udružene akcije gotovo zagarantovano poboljšavaju performanse pretrage vašeg sajta.

Ovo se naročito odnosi za male kompanije. Za mali biznis, top rangiranje za generičke, konkurentne uslove za pretraživanje može biti van domašaja u kratkom roku, tako da fokusiranje na fraze pretrage duže od tri reči (više jedinstvenih uslova za pretraživanje) može biti dobitna strategija na kratak vremenski rok.Listen