hand Ono što većina webmastera ne shvata jeste da je sadržaj najvećim dijelom, na korisnikovom kraju, ono što određuje hoće li ili ne oni da ostanu na stranici. Mnogi webmasteri su postali paranoični, pa čak i fanatični oko postizanja što boljeg rangiranja na tražilicama a u većini slučajeva oni čak i nemaju web stranice sa dovoljno kvalitetnih informacija koje vrijedi pogledati.

Jedan od ključnih razloga zašto nema posjetitelja na nekom sajtu jeste taj da sajt jednostavno ne nudi dovoljno kvalitetan sadržaj. Kada razmišljate o sadržaju, razmislite o ovome, ako vi ne uložite dovoljno napora u svoj sadržaj, pa zašto bi se onda i posjetitelji trudili da ga čitaju.

Svaki webmaster treba da se zapita da li ulaže dovoljno truda u svoj sadržaj, jer sadržaj utiče na brojne stvari kao što su prodaja, povjerenje i pouzdanost.

Jedan od najvećih razloga zašto je sadržaj koristan je taj da on gradi općenito veliku bazu pretplatnika od čitatelja sa vaše web stranice. Ako je vaš sadržaj stvarno vrijedan za pogledati, onda će ga posjetitelji bookmark-ovati, dijeliti sa prijateljima ili eventualno linkovati na njega.

Također, jedna od najboljih stvari kod kvalitetnog sadržaja je taj da ako imate zbilja kvalitetan sadržaj onda možete da očekujete da će drugi webmasteri vjerojatno linkovati na njega. Ne samo da će pružanje dosljednog, korisnog sadržaja biti dobro za vaše rangiranje na tražilici, nego je to svakako dobitak i za vas i za vaše posjetitelje, jer nudeći kvalitetan sadržaj zadovoljavate apetite posjetitelja te zauzvrat stičete ime i reputaciju kao i moguće besplatno linkove na vaše web stranice.

Ovo stvara utilitaristički efekat gdje su i vlasnik i posjetitelj zadovoljni.

Također, ako mislite na rangiranje za konkurentne ključne riječi onda vam je potrebno da redovito postujete, minimalno 3 puta sedmično i da su pri tome članci od najmanje 300 riječi. Webmasteri bi trebali pogledati na razvoj sadržaja, ne samo iz razloga što to tražilica zahtijeva već da zadovolje apetite svojih korisnika za što kvalitetnijim sadržajem. Ovde možete pronaći nekoliko copywriting trikova za postizanje što boljih rezultata. Neki webmasteri čak pokušavaju da svoje ključne riječi bukvalno trpaju unutar sadržaja a to povećanje gustoće ključnih riječi samo može da proizvede kontra efekat a to je lošije rangiranje na tražilicama. U idealnom slučaju, treba da postoji neki balans kada je u pitanju optimizacija za tražilice u svrhu postizanja što boljeg rangiranja i pružanja kvalitetnog sadržaja. Sa jednim i drugim dobit ćete odlične rezultate a pri tome je kvalitetan sadržaj taj koji donosi bolje korisničko iskustvo.