web-redesign Krajem godine je period kada se mnogi odlučuju na redizajn svog web sajta, želeći da sa novom stranicom uđu i u novu godinu. Ono na što treba obratiti pažnju jeste da se prilikom optimizacije ne izgubi na postojećim rezultatima ali isto tako da se radi i na eventualnom poboljšanju pozicije za određene pojmove za koje se trenutačno ne konkurira. Google je sa svojom novom značajkom Instant Preview u prvi plan gurnuo sam dizajn stranice tako da tu činjenicu morate da uzmete u obzir.

1. Informaciona arhitektura web sajta
Tražilice prilikom prelaska preko web sajta uzimaju u obzir raspored unutarnjih stranica i način na koji su povezane. Stranice koje su dostupne sa svakog dijela dobivaju mnogo veću važnost. Ovo je posebno važno ako se radi o zasebnim stranicama za pojedine proizvode, koje se odgovarajućim linkanjem mogu staviti u prvi plan. Kreirajte informacionu arhitekturu web sajta prije redizajna!

2. Kategoriziracija sadržaja
Što je sadržaj bolje kategoriziran, stranica će biti konkurentnija za različite upite. Identificiranje tržišta je ključno za kvalitetnu kategorizaciju jer se na taj način dobiva najviše ciljanih pretraga za različite pretrage. 

3. Novi CMS i promjene URL-ova
Ponekad je prilikom redizajna potrebno koristiti novi CMS, a to ponekad zahtjeva da se izvrši promjena URL-ova. Važno je da se iskoristi sva snaga starih URL-ova, to jest da se ne izgubi autoritet linkova koji usmjeravaju na njih, jer bi to značilo da se mora krenuti iz početka, od nule, što bi bilo katastrofa. Rješenje za to je 301 redirect za sve URL-ove. Jednostavno učinite sve da niti jedan posjetitelj unutar stranice ne naleti na pogrešku 404.

4. Izbjegnite Flash
Flash, iznenađujuće, ali ovo je vrlo česta greška koju mnogi prave. Dosta ćesto se događa da se navigacija u kojoj se nalaze linkovi uradi u Flash-u. Ovo je velika greška! Navigacijski meniji trebaju biti u jednostavnom CSS obliku koji je uvijek dostupan tražilicama. Flash i JavaScript su katastrofa za SEO!

5. Uređivanje HTML elemenata
CMS kojim se uređuje sadržaj na stranici mora imati mogućnost da se svaki pojedini HTML element uredi ručno. Tu se misli na META tagove, header, title, URL, itd. Određena automatizacija može se dozvoliti na primjer kod sređivanja tag-ova za slike.

Na kraju cijelog procesa web sajt ne smije da izgubi postojeću razinu posjeta i svoju poziciju na tražilicama već mora doći do značajnog poboljšanja.