link-building-onlinetrziste U srcu sezone za konferencije o pretrazi, došlo je do velike rasprave o tome kako se algoritam razlikuje kroz integraciju socijalnih podataka, Query Deserves Freshness (QDF) i Query Deserves Diversity (QDD), i personaliziranog/instant pretraživanja.

Ove promjene su nedvojbeno promijenile krajolik ali su također zbunile mnoge webmastere. Mora se reći da je jezgra pretrage uglavnom ostala nepromijenjena tijekom protekle četiri godine. Na pretragu još uvijek u velikoj mjeri utiču autoritet domena, ključna riječi, bogat sadržaj i linkovi.

Linkovi su još uvijek srce pretraživanja. Linkovi su primarni za autoritet domena i ključ za rangiranje kvalitete sadržaja. Ono što je bitno je profinjen način na koji su linkovi vrijednovani. Prilično je očito i da nisu svi linkovi jednaki ali što su točno čimbenici koji utječu na njihov autoritet?

Znatan broj čimbenika utječe na vrijednost linkova a ovo su neki od najbitnijih. 

Lokacijska stranica linka
Tipično, najviše vrijednovani linkovi na stranici su izravno povezani sa sadržajem na stranici. Linkovi koji će najvjerojatnije biti najmanje vrijednovani su oni koji se nalaze u footer-u ili navigacijskoj strukturi.

Anchor tekst
Anchor tekst se uglavnom smatra jednim od najvažnijih čimbenika u određivanju važnosti ulaznih linkova. Često se čini da Google filtrira linkove na temelju pretjerane optimizacije. Na primjer, iznenadni napad od 50 dolaznih linkova sa identičnim anchor tekstom sa sučelja niske kvalitete često je prilično uvjerljiv pokazatelj plaćenih linkova.

Tekst koji okružuje link
Tekst koji okružuje sam link je važan u određivanju relevantnosti i vrijednosti linka. Osim razumijevanja važnosti linka, Google koristi ovo razumijevanje važnosti za procjenu slika i videa.

Tema stranice/sajta
Tražilice veoma poštuju interakciju i preporuke koje dolaze od različitih zajednica. Ne bi trebalo da vas začudi da link sa ključnom riječi/domen relevantnog web sajta znači više od nekog sa stranice s popisom labavo povezanih linkova.

NoFollow
Mnogi webmasteri pogrešno gledaju ka blogerima kao sjajnom načinu da se pokupe linkovi. Izvana, čini se da ima savršenog smisla. Blogovi se često ažuriraju i pokrenuti su od strane pojedinaca, čime se povećava vjerojatnost dobivanja odgovora na link zahtjev. Međutim, većina blog platformi kao zadanu opciju dodaje “nofollow“ atribut za svaki link.

Matt Cutts iz Google-a navodi da “nofollow“ linkovi ne prolaze PageRank, a ne prolaze ni anchortext.

Trebamo li doista vjerovati da Google ignorira vrijednosti linkova cijelog blog prostora? Cutts-ova tvrdnja je definitivno pažljivo sročena. Možda ovi linkovi potpadaju pod neistražene “društvena signale” Google algoritma.

Autoritet linkovog domena
Nesumnjivo najvažniji čimbenik, autoritet stranice na kojoj se link nalazi drastično utječe na vrijednost linka. Što je autoritet linkovanog sajta veći, već je i vrijednost linka.

Starost sajta/linka
Ovo je pomalo redundantno zbog definitivne korelacije između starosti i autoriteta domena, ali stariji linkovi općenito se smatraju više vrijednim. Isto tako, jako svježi linkovi za QDF rezultate su od vitalne važnosti za Google News ljestvicu.

Robots.txt
Dolazni linkovi sa stranice isključene iz robots.txt su gotovo besmisleni.

Bez indeksiranja nema ni slijedbenika
Dolazni linkovi sa stranica koje imaju “noindex, nofollow” tag su besmisleni, ne daju nikakve rezultate.

Recipročni linkovi u poređenju sa linkovima sa jedne strane
Recipročna linkovi su obično de-ponderirani između manjih sajtova, ali to je malo pojednostavljivanje stvari.
Kada vjerodostojani, visoko rangirani sajtovi šalju duboko sadržajne linkove jedni drugima, tu i nema de-ponderiranja. De-ponderiranje se obično događa među manjim web stranicama sa manjim autoritetom koje imaju sumnjive međusobne linkove koji upućuju jedni na druge u roku od dva tjedna.

Ukupan broj linkova
Što više odlaznih linkova na stranici, to je manja vrijednost linka. Vanjski linkovi u suštini dijele PageRank. Poput zrake svjetlosti, što više cijepanje što se događa to je manje snažan link. Graditelji linkova se često fokusiraju na pronalaženje sadržaja koji nije preplavljen sa ostalim odlaznim linkovima.