U okviru Google-a postoji organizacija poznata kao “Učiniti Web Bržim” koja je juče svetu predstavila poklon. Nešto novo pod imenom mod_pagespeed bi trebalo da učini saj bržim i proces jednostavnijim.

Mi smo upravo pokrenuli novi open-source Apache modul pod nazivom mod_pagespeed koji svaki webmaster može da koristi kako bi ubrzao i automatski optimizovao svoje sajtove (nešto poput Page Speed-a, samo što je sve automatsko). On može da smanji vreme učitavanja stranica do 50%, drugim rečima, on ubrzava web sajt za otprilike 2x,

objasnio je predstavnik Google-a.

Ovaj mod_pagespeed bi definitivno trebalo da bude od koristi webmaster-ima, s obzirom da je poznato da posetioci nikako ne vole kada suviše dugo traje da se stranica učita.

U svakom slučaju, sigurno je da će se sada pojaviti mnogo više alata namenjenih poboljšanju brzine i sugestija za optimizaciju. Google-ov predstavnik je takođe istakao da su svi u Google-u opsednuti brzinom koju stalno mere, razmišljaju o načinima za njeno poboljšanje i da je to nešto što je zacrtano u kompanijinim kvartalnim ciljevima.