rockmelt-share Ako planirate da kreirate novi pretraživač od nule i krenete u rat protiv Google-a, Microsoft-a, Mozilla-e i Apple-a, onda bi on morao da bude stvarno drugačiji. RockMelt, kompanija koju podržava osnivač Netscape-a Marc Andreessen i koji je u tajnosti, sve do juče, pokušavao da izgradi novo iskustvo pretraživanja na potpuno novim osnovama.

RockMelt je napravljen prevashodno za deljenje. Prva stvar koju obično uradite jeste da se prijaviti na Facebook-a gde je najnovije statusno ažuriranje vaših prijatelja uvek dostupno. Sada je tu veliko “Share” dugme koje se nalazi na vrhu i koje vam omogućava da delite bilo koju web stranicu, zajedno sa slikama, na Facebook-u. Možete da ga zovete i Facebook pretraživač, ali on je zaista mnogo više od toga.

Tri najveće promene u RockMelt pretraživaču koje možete da primetite su da je fokusira na prijatelje, feeds i rezultate pretrage. Levi deo je za prijatelje, desni deo je za sajtove a gornji deo je rezervisan za pretragu.

Duž leve strani strane možete da izaberete vaše najvažnije ili najbliže Facebook prijatelje i njihova lica će biti uvek tu sa vama, uz naznaku da li su online ili ne. Ako pređete mišem preko njihovih lica, prikazat će se njihovo poslednje statusno ažuriranje. Kliknete li na lice dobijate prozor na kojem se vidi stream vašeg Facebook prijatelja u gornjoj polovini i Chatbox na dnu. Poput IM klijenta koji koristi Facebook Chat. Možete čak dobiti umetnute slike i video, koji obično ne dobijate u Facebook Chat-u. Bez bzira da li je vaš prijatelj online ili ne, možete mu poslati Facebook poruku. 

rockmelt-im

Desna strana je mesto gde možete organizovati sve svoje vesti i stream sa vaših omiljenih sajtova. Ovo je nešto poput bookmark bar-a, međutim kada sačuvate sajt ovde, to onda uključuje obaveštenje svaki put kada je novi sadržaj dodat. Ovo je veoma pogodno za vesti, blogove, Gmail, Twitter, kao i za vaš Facebook profil.

rockmelt640

Kada pretražujete iz okvira za pretragu, umesto da vas vodi na Google vi dobijate kolonu sa prvih deset rezultata. Možete proći kroz svaki rezultat, koji se unapred učitava u pretraživaču, tako da možete zapravo da vidite web stranicu iza svakog rezultata. Ovo je dizajnirano kako bi se ubrzalo pretraživanje.

Sve u svemu, RockMelt izgleda stvarno brzo. Napravljen je na Chromium-u, istom open source pretraživaču koji čini temelj Google-ovog Chrome pretraživača. S obzirom na činjenicu da je podržan od strane Andreessen-a ( i Ron Conway, Bill Campbell, Josh Kopelman i Diane Green u iznosu od 10 miliona dolara) ovo je prilično značajan glas poverenja za Chromium, kao budućnost pretraživanja.

Chromium je noviji codebase koji je stvarno prava umetnost a povećanje performansi je neverovatno,

objašnjava Andreessen.

Osnovne funkcije pretraživanja su poznate a deljenje, streaming i efekti pretrage ne izgledaju previše nametljivi. Ovo nije Flock, eksperimentalni pretraživač koji nikada nije vidio svetlost dana jer je bio udaljen suviše daleko od pretraživačke zone koju je većina ljudi smatrala komforom.

Najveća promena koju RockMelt pokušava da uvede jeste da dovede različite stream-ove poput prirodnog iskustva pretraživanja i polazne osnove. U stvari, ovi stream efekti(ažuriranje vaših prijatelja, feeds, pa čak i rezultati pretrage) preuzimaju ekran sve više i više.

U RockMelt su ugrađene sledeće funkcije:

  • Više načina za pretraživanje, praćenje socijalnih tokova podataka, kao i pokretanje web aplikacija.
  • Početna stranica je stream čitač koji okuplja stream-ove u realnom vremenu širom web-a (koje sada ima Facebook sa Friendfeed).
  • IM, e-mail i javne poruke (ažuriranja statusa i Tweets) uvek su dostupni na traci sa alatkama ili na Sidebar-u.
  • Podržava različite web aplikacije koje se mogu bez problema pokrenuti u pretraživaču bez odlaska na sajt
  • Pretraga u realnom vremenu i upozorenja sa Interneta (društveni stream, vesti, finansijski sajtovi, sportski sajtovi, itd).