yandex Najveća Ruska tražilica Yandex i najveća nacionalna Internet tvrtke, navodno razmišlja da izađe na Londonsku burzu početkom iduće godine, što bi tvrtki moglo da donese između milijardu i 1,56 milijardi dolara.

Yandex IPO slijedi stope Ruskog Internet giganta Mail.ru koji je imao uspješan izlazak na burzu od kojeg je tvrtka inkasirala oko milijardu dolara.

Yandex je osnovan davne 1997 godine, a 2008 godine je tvrtka planirala IPO ali je to odgođeno na neodređeno vrijeme zbog globalnih gospodarskih previranja.

Tržišni udio Yandex u Rusiji dosegao je 64,6 posto ili oko tri puta veći nego što ima Google. Početkom godine, comScore je rangirao Yandex na 7. mjesto od 10 najboljih svjetskih tražilica. Osim Rusije, Yandex je prisutan i u Bjelorusiji (yandex.by), Kazahstanu (yandex.kz) i Ukrajini (yandex.ua). 2009 godine, Yandex-ov prihod je dosegao 8,7 milijarde rubalja (što je oko 278 milijuna dolara). Na kontekstualne i prikazane oglase otpada 86 posto i 11 posto prihoda.

yandex-growth

Yandex je među najvećima high-tech tvrtkama u Rusiji, a procjenjuje se da zapošljava oko 2500 djelatnika. Trenutno, Yandex ima svoje podružnice diljem Rusije (Moskva, Sankt Peterburga, Ekaterinburg, Novosibirsk i Kazan), Ukrajina (Kijev, Odesa, Simferopol), te u Sjedinjenim Američkim Državama (u Palo Alto, CA).