Black Friday “Black Friday” je video 648 miliona dolara od online prodaje, što ga što ga stavlja na prvo mesto kada je u pitanju potrošnja po danima u 2010 godini. Ovogodišnji “Black Friday” zabeležio je povečanje od 9 odsto u odnosu na “Black Friday” 2009 godine, navodi se u najnovijem izveštaju comScore-a.

Kupci koji su na "Crni petak" – dan najveće rasprodaje robe u SAD, izbegli gužvu tako što su kupovali preko interneta, napravili su 16 % prometa tog dana. Rast delom dolazi od toga što su kupci potrošili više nego obično kupujući preko interneta tokom prvog dana praznične kupovne sezone. Prosečna narudžbina u petak porasla na 190,80 dolara što je povećanje od 12 odsto u odnosu na prošlu godinu.

eCommerce potrošnje u SAD-u za prvih 26 dana novembra i decembra 2010 praznične sezone dostigla 11.64 milijardi dolara, što predstavlja 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Dan zahvalnosti (26. novembar) imao je povećanje potrošnje od 28 odsto, na 407 miliona dolara, gužva u prodavnicama je bila veća od očekivane, te su se mnogi opredelili da kupuju preko Interneta.

Trgovci i analitičari su ohrabreni jer izgleda da ljudi kupuju više robe za sebe, što je znak da osećaju dovoljno samopouzdanja te troše više novca.
Vikend posle Dana zahvalnosti je udarni termin za maloprodaju. Dan koji je poslednjih godina poznat kao "Crni petak",  tako je nazvan zato što navala kupaca može trgovce iz gubitka, koji se u knjigovodstvu upisuju crvenom bojom, podigne u dobitak koji se u knjige unosi brojkama crne boje.