online_business_development Da bi se uopće krenulo sa nekim online poslom, mora se prije svega odabrati niša, tj. u samom startu je potrebno odlučiti se za užu specijalnost. Ono što bi na početku trebalo biti primarno jeste da vidimo da li već posjedujemo neko znanje koje bi mogli da iskoristimo. Pišite o onome u čemu ste dobri, o onim temama za koje ste ostrašćeni. Pronađite vremena da poradite na sebi, naučite nove tehnike i budete u toku sa novostima u odabranoj niši kao i sa novostima u online marketingu. Budite spremni da u svoju edukaciju uložite i novac jer je investicija u vlastitu edukaciju sigurno nešto što će vam se ispalatiti.

Dobar marketing vam je neophodan da bi se istakli u masi drugih i učinili vaš brand prepoznatljivim. Stoga je poznavanje bar osnova online marketinga jako bitno sa stanovišta da ćete pokretati online kampanje pa vam to znanje u mnogome može olakšati da dobijete što bolje rezultate. 

Također ne treba da odustanete nakon prvog neuspjeha. Svaki uspjeh je prekriven brojnim usponima i padovima, i eventualni slabiji rezultat u određenim trenucima, vas nikako ne smije obeshrabriti. Naprotiv, to treba da vam bude dodatni poticaj s obzirom da vam je prethodni neuspjeh dao neko iskustvo koje ćete iskoristiti da ne ponovite prethodne greške.

Tu je i bloging koji možete višestruko da iskoristite. Blogging je ne samo dobar način da povećate posjećenost vaših stranica, već i izvrstan način da brandirate sebe, svoj proizvod ili uslugu, te da dođete do prisnijeg kontakta sa potencijalnim korisnicima vaših usluga, te tako sebi olakšate dolazak na poziciju lidera u vašoj industriji.

Teško znati da li neki oblik poslovanja može donijeti ciljani uspjeh ako ga ne isprobate. Ne ustručavajte se isprobavati nove stvari, bilo to u marketingu vašeg proizvoda ili usluge, bilo to u uvođenju inovacija na vašoj web stranici. Budite spremni i na proračunati rizik, jer se i iz grešaka uči, ali nikad nemojte dopustiti sebi da vas strah od rizika ili lijenost odvoji od toga da isprobate nešto što bi moglo biti nešto što će vas lansirati na vrh. Budite kreativni.

Metrika i analiza su jako bitne stvari. Neophodno je stalno obraćate pažnju na vođenje statistike vašeg poslovanja u određenom vremenskom periodu, i za određene poslovne metode koje provodite u svom poslovanju. Na taj način ćete najlakše doći do metode koje su za vas uspješne.