77256v1-max-150x150 Path, mreža koja je osnovana od strane bivših Facebook-ovaca Dave Morin i Shawn Fanning, konačno je pokrenuta nakon glasina koje kruže već mesecima. Po mnogo čemu, ovo je zapravo suprotnost društvenoj mreži. Path sam sebe definiše “ličnom mrežom” s obzirom da je zamišljen kao opozit Twitter servisu. Path je dizajniran tako da je korisnik ograničen na svega 50 prijatelja.

S obzirom da je naša mreža limitirana na 50 najbližih prijatelja, možete biti uvereni da ono što objavite, bez obzir koliko lično bilo, neće videti oni koji nisu vaši dobri prijatelji,

navela je kompanija u svom obraćanju.

Šta je zapravo Path? path

U najkraćem, radi se privatnoj mreži za deljenje fotografija, grupnoj aplikaciji (za sada postoji samo verzija za Apple iPhone), koja se fokusira na privatno deljenje fotografija. Sve što radite je deljenje slika uz tri propratne informacije koje prate kontekst fotografije:

  • ljudi
  • mesta
  • stvari

U delu svoje misije da bude socijalna mreža, Path poseduje uobičajne opcije socijalnih mreža kao što su “Likes” i komentari, dok deljenje sa drugim socijalnim mrežama ne postoji. Takođe, nema ni filtera za fotografije. Što se bezbednosti i privatnosti tiče, ceo sistem je baziran na e-mail adrese i telefonske brojeve, umesto zvanične baze korisnika.

Nakon što pokrenete aplikaciju, bićete upitani da odaberete kontakte iz svog imenika, odaberite nekoliko i od tog trenutka oni su lica koja mogu da vide fotografije koje delite. Oni ne trebaju ništa da prihvataju, ali mogu da blokiraju ili privremeno isključe vašu ponudu ako ne žele da vide vaše fotografije.

Da li će koncept ovakve socijalne mreže zaživeti, teško je reći, mada joj veliki kredibilitet daju osnivači Dave Morin i Shawn Fanning. Najveći nedostatak jeste orijentacija na mobilne uređaje, pa oni koji nisu vlasnici iPhone-a, za sada neće moći da se uključe u ovu mrežu. Path je besplatan za preuzimanje i zahteva iPhone sa iOS 4.0 ili novijim.