CRM-onlinetrziste Organizacija su uključene u društveno korisnički odnos na neki od mnogobrojnih načina. Uključivanje organizacija počinju sa osluškivanjem a zatim uspostavljanjem neke strategije angažmana i prakse upravljanja zajednicom, a povremeno razvijaju i neku integraciju korporativne web stranice.

Što je sa svim ostalim?

U mnogim slučajevima, najčešćoj praksi upravljanja društvenim odnosima sa klijentima (društveni CRM) nedostaju osnove. Kroz ilustraciju to izgleda ovako: 

corporate-scrm.png
Ukratko, ova slika prikazuje ono što mnoge organizacije rade u društvenom prostoru i koje bitne zahtjeve su propustili.

Bijeli dio slike je super ali to se još uvijek zapravo odnosi samo na društvene medije. Mnoge organizacije dodiruju samo vrh ledenog brijega kad je u pitanju društveni CRM (sada bi slika trebala da ima više smisla).

Još uvijek vidimo nedostatak procesa i framework, integracija je rijetka (sa poslovne i tehnološke strane), i promjene u upravljanju i kulturi pitanja još uvijek nisu stvarno adresirane. Neki od ovih bitnih zahtjeva moraju imati svoje mjesto u društvenoj CRM strategiji kako bi zaista postala učinkovita.

Da, prilično je lako reći tvrtkama da je ono što one rade nedovoljno ili da nije dovoljno dobro.

Organizacije moraju početi sa nečim osnovnim i jednostavnim, kao što su Facebook stranice ili Twitter račun. Tijekom vremena, one će shvaćati (ili već sada počinju shvaćati) da treba da razumiju poslovnu vrijednost onoga što rade. To je ono što ih dovodi do društvenog CRM.

Zamisao je da prvo naučite puzati prije nego što prohodate. Kada organizacije pužu neko vrijeme, to je znak da bi mogle početi i hodati.